Nederland

Campagne moet homo's aansporen tot aangifte

25 juni 2013 16:40

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie start nog dit jaar een campagne om ervoor te zorgen dat homoseksuelen vaker aangifte doen van geweld, discriminatie en bedreiging.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie start nog dit jaar een campagne om ervoor te zorgen dat homoseksuelen vaker aangifte doen van geweld, discriminatie en bedreiging.

D66-Kamerlid Pia Dijkstra kaartte aan dat homo's tot twee keer vaker slachtoffer van geweld en bedreiging zijn dan heteromannen en -vrouwen. Ook voelen homoseksuelen zich vaker onveiliger. Dit bleek uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat maandag verscheen.

Andere onderzoeken bevestigen dit beeld, zei Dijkstra. "Als homo moet je jezelf kunnen zijn, het is te triest voor woorden dat blijkt dat dit niet kan." Ook drong ze er bij de minister op aan zogeheten 'Roze in Blauw'-teams landelijk in te zetten. Dit zijn speciale teams van de politie die zich bezighouden met geweld tegen homoseksuelen en transgenders.

Opstelten liet weten dat er wordt gewerkt aan de landelijke inzet van Roze in Blauw, maar wanneer deze teams precies aan de slag kunnen, kon hij niet zeggen. Hij komt daar in een brief nog op terug.

De minister sprak verder zijn zorgen uit over het toenemende geweld tegen homo's. "We moeten ervoor zorgen dat homoseksuelen zich net zo veilig voelen als anderen", aldus de minister.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`