Nederland

'Trage ambtenaren kosten miljarden aan belastinggeld'

27 juni 2013 07:53 Aangepast: 06 september 2015 16:47

Door slap bestuur holt de productiviteit van ambtenaren achteruit en dat kost de belastingbetaler miljarden. De overheid zou veel meer als een bedrijf bestuurd moeten worden. Dat stellen onderzoekers van Roland Berger Strategy Consultants.

Door slap bestuur holt de productiviteit van ambtenaren achteruit en dat kost de belastingbetaler miljarden. De overheid zou daarom veel meer als een bedrijf bestuurd moeten worden. Dat stellen onderzoekers van Roland Berger Strategy Consultants in een rapport dat vandaag aan Tweede Kamerleden wordt aangeboden. 

Volgens de onderzoekers zou het jaarlijks 17 miljard euro kunnen schelen als het Rijk tegen dezelfde kostprijs – gecorrigeerd voor inflatie – zou werken als dik tien jaar geleden. Het kost de overheid veel meer geld om dezelfde hoeveelheid werk gedaan te krijgen, maar de kwaliteit van de overheidsdiensten is niet toegenomen. 

Slap bestuur
Grootste boosdoener is volgens onderzoeker Arnoud van der Slot, die elf jaar aan overheidsuitgaven bekeek, het bestuur. Er zijn weinig doelstellingen voor overheidswerkers en prestaties worden vrijwel niet gemeten. Dat kan een reden zijn dat er minder hard wordt gewerkt. Ook toegenomen regeldruk bevordert de productiviteit niet. 

In het bedrijfsleven zou dat volgens Van der Slot ‘onmogelijk’ zijn; daar steeg de productiviteit sinds 2000 flink. Als de overheid net zo bestuurd zou zijn als een gemiddeld bedrijf de afgelopen jaren, zouden we nu 22 miljard per jaar minder kwijt zijn aan overheidsuitgaven, betogen de onderzoekers.

Tot 2018 moeten er 15.000 ambtenaren uit en dat kan volgens de onderzoekers prima, mits de rest beter wordt aangestuurd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore