Nederland

120 uur taakstraf voor megafraudeur Stapel

28 juni 2013 10:19 Aangepast: 28 juni 2013 10:53

Voor het verzinnen van onderzoeksresultaten heeft oud-hoogleraar Diederik Stapel een taakstraf van 120 uur gekregen. Dat zegt het Openbaar Ministerie. Stapel is verantwoordelijk voor de grootste wetenschappelijke fraude ooit in Nederland.

Voor het verzinnen van onderzoeksresultaten heeft oud-hoogleraar Diederik Stapel een taakstraf van 120 uur gekregen. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM). Stapel is verantwoordelijk voor de grootste wetenschappelijke fraude ooit in Nederland.

Stapel heeft over de taakstraf een afspraak gemaakt met het OM. Hij ziet af van het recht op een ziekte- en arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dat komt neer op anderhalf jaarsalaris.

Drie commissies deden onderzoek naar de fraude door Stapel. Voor tientallen publicaties verzon hij onderzoeksresultaten. Stapel vulde onder meer zelf vragenlijsten in, om zo de gewenste resultaten uit zijn onderzoeken te krijgen. 15 jaar lang kon Stapel zijn gang gaan. Hij schudde het ene na het andere onderzoek uit zijn mouw. Zoals; Van vleeseten word je hufterig, in een vieze omgeving word je racistischer, Sinterklaas maakt kinderen socialer. Het bleek allemaal verzonnen.

'Passende straf'

"Hiermee heeft Stapel in strijd gehandeld met de wetenschappelijk integriteit en heeft hij de belangen van promovendi die met hem hebben samengewerkt, geschaad", stelt het OM. Volgens het OM is de taakstraf 'passend' voor de strafbare feiten. "Daarbij weegt mee dat geen sprake is van persoonlijke zelfverrijking."

Ook hield het OM er rekening mee dat Stapel heeft meegewerkt aan het strafrechtelijk onderzoek en andere onderzoeken, en dat hij zijn doctorstitel heeft ingeleverd.

Geen misbruik subsidie

Volgens de FIOD heeft Stapel geen misbruik gemaakt van subsidiegeld. Het geld dat hij ontvangen heeft, is namelijk wel besteed aan het uitvoeren van onderzoek. Het geld is voornamelijk gegaan naar personeelskosten. Dat personeel heeft onderzoek gedaan, weliswaar met deels verzonnen data, maar daar waren de onderzoekers niet van op de hoogte.

RTL Nieuws/ANP
`