Klokkenluider op de vlucht

SP en GroenLinks: Laat Snowden maar komen

02 juli 2013 08:54 Aangepast: 24 juli 2013 11:55

GroenLinks en SP willen dat Nederland klokkenluider Edward Snowden asiel verleent. "We hebben met Bradley Manning gezien hoe de VS omgaat met klokkenluiders. Zijn mensenrechten worden al jarenlang dag in dag uit geschonden. Dat mogen we niet nog iemand laten gebeuren", zegt Linda Voortman (GroenLinks).

Ronald van Raak (SP) vroeg het kabinet er al eerder om. "Het is belangrijk om een plek te bieden aan mensen die hun nek uitsteken door met informatie te komen die ook voor de bescherming van Nederlandse burgers van belang is".
 
PVV: Vraag is relevant als hij in Nederland is
PVV en D66 zien praktische belemmeringen. Volgens Sietse Fritsma (PVV) komt Snowden niet in aanmerking voor asiel omdat hij zich in 'een derde land' bevindt. "Het beleid van Nederland is dan dat hij in dat land asiel moet aanvragen (Rusland dus) of zich anders tot de UNHCR moet wenden." De vraag is pas relevant als hij in Nederland aankomt en dan moet IND kijken of hij aan voorwaarden voldoet. En dat lijkt me onwaarschijnlijk."
 
Gerard Schouw (D66) denkt dat Nederland geen voor de hand liggende uitwijkplaats is vanwege het uitleveringsverdrag met Amerika. "Ik ben niet tegen het in behandeling nemen van een verzoek, maar het helpt hem niet", meent Schouw. Joel Voordewind (ChristenUnie) spreekt van een gevoelige kwestie vanwege de vriendschappelijke verhoudingen met de VS. "Maar Nederland zou een asielverzoek in behandeling moeten nemen."
 
RTL Nieuws
`