Sport

Basketballende ex-homohater nu pro-gay

04 juli 2013 15:03 Aangepast: 04 juli 2013 18:50


Tim Hardaway stond jarenlang te boek als de felste homohater van de NBA. Toch lijkt de inmiddels oud-basketballer zijn haatgevoelens overboord te hebben gegooid. Hardaway gaat volgens USA Today als eerste zijn handtekening zetten onder een petitie voor gelijke rechten voor homostellen in de staat Florida.

De ommezwaai van Hardaway is, zeker gezien zijn eerdere uitlatingen, bijzonder. In 2007 liet hij nog weten dat hij 'homo's haat' en dat 'iedereen dat moest weten'. Daar voegde hij op de landelijke radio nog aan toe: "Ik haat homo's en ik wil niet bij ze in de buurt zijn. Ik ben een echte homofoob. Het zou verboden moeten worden in Amerika en in de wereld." Het leverde de speler van Miami Heat destijds weinig vrienden op. Vanuit het hele land kwam er kritiek op Hardaway en door de NBA werd hij bij veel evenementen geweerd.

Of het nu de enorme druk was of zijn oprechte wil om te veranderen, in 2011 liet hij al doorschemeren 'het licht' te hebben gezien. Hij sloot zich aan bij het Trevor Project, dat strijdt tegen zelfmoorden onder jongeren uit de homogemeenschap. Ook sprak hij zijn steun uit aan Jason Collins, de basketballer die in april als eerste Amerikaanse profsporter uit de kast kwam.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`