Nederland

Alleen met je kind op reis? Hier moet je op letten

07 juli 2017 17:37 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Archieffoto. Beeld © ANP

Alleenreizende ouders die met hun kind reizen opgelet: de Koninklijke Marechaussee zal de komende vakantieperiode weer streng controleren of de papieren van kinderen die met maar één ouder reizen, in orde zijn. Hier moet je op letten als je zonder partner met je kind op vakantie gaat.

Wanneer ouders zelfstandig (dus niet met z'n tweeën) met kind reizen buiten het Schengengebied, moeten ze aan kunnen tonen dat de kinderen mét toestemming van de andere ouder mee op reis gaan.

ZIE OOK: Alleen met mama op vakantie: 'Bij de paspoortcontrole werden we eruit gepikt'

Als dit niet in orde is, kan de toegang tot het vliegveld worden geweigerd. De marechaussee wil met de strenge controles voorkomen dat een ouder zijn of haar kind ontvoert naar het buitenland. 

Als je als alleenreizende ouder op vakantie gaat met je kind, moet je het volgende kunnen aantonen:

  • Dat je gezag hebt over het kind dat met je meereist
  • Dat het kind op vakantie mag
  • Dat de andere ouder van het kind toestemming heeft gegeven voor de vakantie (dit is niet nodig als de andere ouder geen gezag over het kind heeft).

Deze formulieren heb je nodig:

Voor alleenreizende ouders die met hun kind op vakantie gaan:

  • Internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP). Deze is bij de meeste gemeenten online aan te vragen.
  • Toestemmingsformulier 'Reizen met een minderjarige naar het buitenland' Dit formulier is te downloaden via de site van de Rijksoverheid. Met dit formulier kun je aantonen dat er toestemming is van de personen die het gezag over het kind hebben om met het kind naar het buitenland te reizen.
  • Een kopie van het paspoort of de identiteitskaart van de andere ouder met gezag, die toestemming geeft ter verificatie van de handtekening
  • Een uittreksel van het gezagsregister. Het gezagsregister is openbaar. Dit betekent dat iedereen een uittreksel uit het gezagsregister kan opvragen bij alle rechtbanken in Nederland. Hoe u dit doet en binnen welke termijn het uittreksel beschikbaar is, verschilt per rechtbank. 
  • Indien de andere ouder overleden is: een kopie van de overlijdensakte.

Als een kind op vakantie gaat met vrienden, grootouders of andere familieleden:

  • Toestemmingsformulier 'Reizen met een minderjarige naar het buitenland'​. Dit is te downloaden via de site van de Rijksoverheid. Met dit formulier kun je aantonen dat er toestemming is van de personen die het gezag over het kind hebben om met het kind naar het buitenland te reizen.​

Vlucht gemist

De marechaussee controleert alleenstaande ouders met kind op andere manieren: "We spreken het kind zelf aan, vragen waar ze naartoe gaan en of ze kunnen vertellen waar de andere ouder is", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

Volgens de marechaussee is het belangrijk dat ouders zorgen dat alles in orde is vóór ze op vakantie gaan. "Als er twijfels zijn, stellen we een aanvullend onderzoek in. Dat kan al snel 20 minuten duren. Er zijn gevallen bekend waarbij ouders het vliegtuig hebben gemist omdat ze geen toestemmingsformulier konden laten zien."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore