Berlijn - Parijs

Op vakantie in crisistijd: je moet maar durven

09 juli 2013 15:10

Terwijl de Franse ministerploeg de hele zomer moet werken, gaan de Duitse bewindslieden lekker naar Tirol of Mallorca. Een schande, vindt Frankrijkcorrespondent Stefan de Vries. Maar van Jeroen Akkermans moet hij niet zo verongelijkt doen.

On 7/9/2013 1:40 PM, Stefan de Vries wrote:

Cher Jeroen,

Na zes maanden regen, sneeuw en grijze lucht ziet de weerkaart van Europa er eindelijk optimistisch uit. Overal zon, bijna nergens een wolkje aan de lucht! Balen voor de Franse regering: zij mogen deze zomer namelijk niet met vakantie. Vorig jaar was er veel kritiek op de bewindslieden en de president, die in zich in augustus verveelde in een regeringskasteel aan de Côte d'Azur. "Hoe kon het dat in tijden van crisis ministers het waagden bij te tanken in de zomer?", vroeg de nationale pers zich af.

De president knoopte die kritiek in zijn oren en zette een streep door de kerstvakantie van zijn ploeg. "Een jaar heeft 365 dagen", zei François Hollande toen. Dus deze zomer is het studeren en hard werken geblazen voor de politici. Hoe zit dat bij jou? Werken de Duitsers in juli en augustus ook aan een oplossing voor de crisis?

On 7/9/2013 1:51 PM, Jeroen wrote:

Lieber Stefan!

Crisis? Welke crisis? Duitse politici moeten zich wel aan het Mindesturlaubgesetz für Arbeitnehmer houden, Stefan. Elke werknemer heeft recht op 20 vrije dagen. Tel daar de officiële feestdagen bij op en we komen uit op 40 Urlaubstagen per jaar, het record in Europa. Voordat je mijn Duitsers weghoont als luiwammessen, voeg ik eraan toe dat de vakantiekampioen tevens alle prijzen voor productiviteit in Europa opeist. Fris uit het zonnetje buffelen ze als de besten op de werkvloer.

Kanselier Merkel gaat jodelen in Tirol, de minister van Financiën Schäuble is stamgast op het Nordsee-eiland Sylt en minister Westerwelle trekt naar zijn villa op Mallorca, het eiland dat in de zomermaanden tot 17de deelstaat van Duitsland is gebombardeerd. Lekker uitrusten in verkiezingstijd, want op 22 september gaat Duitsland naar de stembus.

On 7/9/2013 2:09 PM, Stefan de Vries wrote:

Cher Jeroen,

Schandalig! Terwijl jullie ministers het breed laten hangen, verdienen grote groepen Duitsers niet eens genoeg voor een weekje kamperen (zie ook de blog van onze consoeur Hella Hueck vandaag). Ik vrees trouwens dat je al een zonnesteek hebt: Eurostat toont toch duidelijk aan dat de Fransen een stuk productiever zijn dan de Duitsers. We werken hier dus harder dan de buren. Weliswaar om dingen te maken die we aan de straatstenen niet kwijt kunnen, maar dat is weer een ander verhaal.

Ondanks die hoge productiviteit letten de Fransen dit jaar op de kleintjes; minder dan de helft gaat deze zomer met vakantie. En net als de rest van de Franse producten, valt vakantie ook nauwelijks te exporteren: bijna driekwart blijft in eigen land. Logisch natuurlijk, als je in het mooiste land ter wereld woont. Want zeg nou zelf, die schaarse stranden van jullie, daar wil toch geen minister door paparazzi betrapt worden?

On 7/9/2013 14:19 PM, Jeroen wrote:

Lieber Stefan!

Ach ja Eurostat. Cijfers hebben altijd een hoog welles/niets gehalte. Want wat is werktijd? Hoe lang lunchen jullie ook alweer? Ik vrees dat Frankrijk toch iets meer nodig heeft dan een paar politici die van de daken schreeuwen dat ze langer blijven lunchen op kantoor. Het mes moet erin.

Voordat je weer verongelijkt reageert, meld ik maar meteen dat de Duitsers woest waren toen kanselier Schröder in 2005 sociale hervormingen afdwong die achteraf gezien redelijk uitpakken. Het exportsucces heeft iets van de loonstop-pijn verzacht. Ik word ook niet goed van Duitse politici die zichzelf graag feliciteren 'wie gut die alles gemacht haben'. En Merkel pronkt met Schröders veren, maar opportunisme hoort bij het politieke spel.

Van mij mag Hollande zelfs met kerst achter zijn bureau zitten, maar laat Merkel lekker drie weekjes zwemmen in Italië, Oostenrijk of voor mijn part in Frankrijk. De kanselier heeft de stropdaspraatjes van Hollande helemaal niet nodig. Ze hoeft de economie niet met werkfoto's op te peppen en kan rustig achterover leunen zolang Hollande thuis geen orde op zaken stelt. Hier haar vakantiekiekjes van de Paas. Ja, toen was ze er ook al een paar daagjes tussenuit. 

On 7/9/2013 2:28 PM, Stefan de Vries wrote:

Cher Jeroen, 

Economie is net als het weer: het kan vriezen en dan weer dooien. Tien jaar geleden was Duitsland het zieke kind van Europa, wie zegt dat het over tien jaar niet weer het geval is? Bedankt trouwens voor de vakantiefoto's van jullie grote roergangster. Ik heb echter net (uitgebreid) geluncht, dus als je het goed vindt, bekijk ik die later. Foto's van onze first lady, Valérie Trierweiler, zijn wat moeilijker te vinden. Iedere journalist die ook maar iets negatiefs over haar schrijft, of iedere paparazzo die haar in bikini fotografeert, heeft meteen een rechtszaak aan zijn broek. Hollande is ook bang voor haar woedeuitbarstingen, dus misschien houdt zij hem er wel van af om de boel in Frankrijk op orde te gaan brengen.

Want je hebt groot gelijk dat hij nu toch echt vaart moet gaan maken met hervormen. Ik verwacht dan ook dat hij vlak na de zomer met flinke bezuinigen komt en ook de pensioenen eindelijk overhoop gooit. Als de vakantiegangers weer terug zijn, krijgen ze het dus meteen voor de kiezen. De vakbonden hebben al acties aangekondigd voor september. Er rest me dus niets anders dan in de Parijse hitte hard door te werken om de lokale economie een beetje te stimuleren. Ik hoop dat jij in de tussentijd een beetje vakantie neemt. Waar ga jij heen?

On 7/9/2013 14:29 PM, Jeroen wrote:

Lieber Stefan!

Ik denk dat ik maar eens een paar dagen naar Frankrijk afreis. Ik zoek een luilekkerland.