EditieNL

De kringloopwinkel is hip: 'Zelfs mijn trouwjurk was tweedehands!'

12 januari 2017 11:01 Aangepast: 12 januari 2017 18:41
Er is van alles te vinden in de kringloopwinkel! Beeld © iStock

Rondsnuffelen door tweedehands kleding, je vergapen aan vintage meubelen, of gewoon heel veel prullaria kopen die je eigenlijk niet nodig hebt: de kringloopwinkel is hip. Het aantal winkels groeit, net als het imago van tweedehands spullen.

Het is alweer de 19e vestiging van eigenaar Gert Jan Dekker, deze gloednieuwe Rataplan in Almere. "We zitten nu in Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland", vertelt hij met gepaste trots over zijn zaken, die door steeds meer mensen worden bezocht. "We merken overal dat we mooiere spullen aangeboden krijgen, waardoor we ook meer verkopen. Daarnaast geven mensen meer uit per bezoek, een groei van zo'n 20 procent." 

Op koopjestour

Het aantal kringloopwinkels in Nederland groeit, blijkt uit cijfers van de Kringloop App. Op de app kunnen bedrijven zich aanmelden, zodat ze makkelijker te vinden zijn voor koopjesjagers. Vorig jaar waren er ongeveer 1100 winkels in ons land, een groei van 9 procent ten opzichte van een jaar eerder. In deze berekening is ook rekening gehouden met kringloopwinkels die zijn gesloten, of die zich dit jaar pas aanmeldden. 

"Er zit van alles tussen", vertelt Lauren Westenberg, een zelfverklaarde kringloopfanaat die de app ontwikkelde. "Ik wilde graag een overzicht van de winkels in één app. Dat is heel handig voor dagjesmensen die in een opslag willen zien waar de kringloopwinkels in een stad zitten. Want mensen gaan echt op koopjestour!"

Thumbnail

Bron: Kringloop App

Duurzaamheid is hip

Leonie Reinders van de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) die ongeveer 200 van de kringloopwinkels onder zich heeft, snapt wel waarom kringloopwinkels zo populair zijn geworden. "Rechts of links, arm of rijk, duurzaamheid is een ding", vertelt ze. "Steeds meer mensen denken: waarom zou ik iets nieuw aanschaffen als ik het ook tweedehands kan krijgen? Vroeger gaf je het liever niet toe als je tweedehands kocht, maar nu is het hip." 

Tweedehands trouwjurk

Sabine uit Utrecht is een van die mensen. Ze komt minstens een keer per week in de kringloopwinkel en schrijft er zelfs een blog over, Trash Fashion. "Ik denk dat 80 procent van mijn interieur tweedehands is, de overige 20 procent komt van de Ikea", lacht ze. "Zelfs mijn trouwjurk was tweedehands!"

Net zoals de rest van Nederland moest ook Sabine aanvankelijk niks hebben van kringloop. "Mijn ouders hadden het niet breed en kochten veel bij de kringloop. Als puber schaamde ik me daarvoor, maar met de jaren begon ik het zelf steeds leuker te vinden".

Niet vies

Ook in haar omgeving merkt Sabine dat mensen soms nog vooroordelen hebben over tweedehands spullen, maar het wordt beter. "'Ik hoef geen stinkende afdankertjes hoor, geef mij maar iets nieuws', zeggen ze dan. Maar gelukkig zien mensen steeds meer in dat het niet vies is, dat is een positieve ontwikkeling."

En die verbetering van imago heeft veel voordelen. Kringloopwinkels fungeren als een sociale werkplaats omdat ze vaak mensen met een beperking aannemen. Daarnaast heeft hergebruik van goederen natuurlijk een enorme invloed op het milieu. "Ik koop vaak biologisch of fair trade, al is dat meestal heel duur", besluit Sabine. "Een kringloopwinkel heeft het voordeel dat het ook nog eens goedkoop is om bij te dragen aan een betere wereld."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Bekijk hier de hele reportage:

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`