Ruwaard van Putten failliet

Schuld Ruwaard van Putten veel hoger

12 juli 2013 09:28 Aangepast: 12 juli 2013 09:32

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse heeft een schuld van 42,5 miljoen euro. Dat melden de curatoren in hun eerste voortgangsrapportage.

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse heeft een schuld van 42,5 miljoen euro. Dat melden de curatoren in hun eerste voortgangsrapportage. 

Eerder werd nog gedacht dat de schuld 30 miljoen euro bedroeg. Het ziekenhuis ging op 24 juni failliet en werd overgenomen door drie ziekenhuizen. Die betaalden 6 miljoen euro voor de doorstart en de overname van de failliete boedel. De schuld van 42,5 miljoen is inclusief een lening van 27 miljoen euro waarvoor het Waarborgfonds voor de Zorg garant staat.

De overnemende ziekenhuizen willen het gebouw in Spijkenisse de komende vijf jaar huren. De nieuwe naam is Spijkenisse Medisch Centrum. Eerder beloofde de gemeente - juridisch eigenaar van het pand - te willen helpen bij de verhuur en het onderhoud. Nu blijkt dat het daar niet toe bereid is. Curatoren gaan met de gemeente en andere betrokkenen in overleg over de verhuur en het onderhoud van het pand. 

Over de oorzaak van het faillissement kunnen de curatoren daarom nog geen uitspraken doen. Wel blijkt uit dat het ziekenhuis sinds 2008 last had van teruglopend marktaandeel. Pogingen om dit tij te keren waren niet succesvol en werden eind 2012 bemoeilijkt door de sluiting van de afdeling Cardiologie.

Alle claims die bij de curatoren zijn ingediend worden nog geverifieerd. Op de faillissementsdatum werkten 829 mensen in het ziekenhuis verdeeld over 630 voltijdsbanen. Daarnaast waren er 40 vaste oproepkrachten. Zij hebben allen ontslag gekregen. Half juli moet duidelijk worden hoeveel medewerkers een baan krijgen in de doorstart van het ziekenhuis. De overnemende partijen praten daar momenteel met alle medewerkers over.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore