Nederland

Asscher durfde niet mobiel met Rutte te bellen na MH17

13 januari 2017 06:56 Aangepast: 13 januari 2017 09:33
Lodelijk Asscher (archieffoto) Beeld © ANP

Uit angst afgeluisterd te worden, wilde vicepremier Lodewijk Asscher na de ramp met vlucht MH17 niet met zijn mobiele telefoon bellen. Tijdens zijn vakantie in Frankrijk belde hij daarom bij een huis aan om met de vaste lijn met premier Mark Rutte te bellen.

Asscher vertelde dat bij Jinek om te onderstrepen dat politici moeten beseffen hoe kwetsbaar hun communicatie is. "Er moest gesproken worden met de premier in Den Haag. Dan ga je dat niet met je mobiele telefoon doen. Zo'n gesprek vinden de Russen of anderen mogelijk interessant", zei hij.

'Iets verschrikkelijks'

Hij belde in Frankrijk bij een buurvrouw aan en legde haar uit dat hij niet alleen toerist was 'maar ook vicepremier en er iets verschrikkelijks aan de hand was in mijn land'. "Nadat ze over haar verbazing heen was", mocht hij haar telefoon gebruiken.

Gisteren lukte het RTL Nieuws om in socialemedia-accounts van politici te komen. Daarop stelde Kamervoorzitter Khadija Arib per direct een team van deskundigen in dat Kamerleden moet ondersteunen en adviseren bij de beveiliging van hun accounts.

Meer op rtlnieuws.nl:
Zo beveilig en bescherm je jezelf online

`