Leo Driessen

Ik geef Froome the benefit of the doubt

17 juli 2013 21:58

Op Froome staat de hele Tour al geen maat. Laten we niet vergeten dat hij bovendien het hele seizoen erg goed rijdt. En vorig seizoen de Ronde al had kunnen winnen. The benefit of the doubt, wat mij betreft. Maar ik krijg een onbehagelijk gevoel als ik naar de uitslag kijk.

Op Froome staat de hele Tour al geen maat. Laten we niet vergeten dat hij bovendien het hele seizoen erg goed rijdt. En vorig seizoen de Ronde al had kunnen winnen. Wiggins moest hij vanwege stalorders voor laten gaan.

Ik geloof in het verhaal van Froome. Deze prestaties zijn bereikt door een zeer intensieve manier van trainen. Blijft opmerkelijk dat hij nog geen drie jaar geleden een nauwelijks modaal te noemen renner was. Maar goed, the benefit of the doubt, wat mij betreft.

Ik krijg een onbehagelijk gevoel als ik naar de uitslag kijk

Dan de Spanjaarden. Valverde, die geen zuiver verleden heeft, rijdt een verschrikkelijk goede tijdrit. En wat te denken van Rodriguez, minder dan een seconde langzamer dan Contador. Contador, die maar nipt verslagen wordt door Froome. Contador, die lang van tevoren heeft aangekondigd dat hij nu, in de laatste week, op zijn sterkst zou zijn. Contador, de man van zero, zero, zero etc. En Andy Schleck, die niks kon in de eerste twee weken, rijdt ook al een zeer goede tijdrit.

Ik krijg een onbehagelijk gevoel als ik naar de uitslag kijk.

Kan ik niet tegen mijn verlies? En het waren toch niet alleen Schleck en de Spanjaarden die zo goed presteerden? Quintana is Colombiaan en Kreuziger Tsjech. Maar... Quintana rijdt bij de ploeg van Valverde en Kreuziger bij Contador, waar Riis de ploegleider is.

Zoek, als je dat per se wilt, en laat het weten als je gevonden hebt. Maar tot die tijd zult gij het wielrennen bewierroken

Ik hoor de laatste dagen alleen maar dat we moeten zwijgen, als we niks kunnen bewijzen. Zoek, als je dat per se wilt, en laat het weten als je gevonden hebt. Maar tot die tijd zult gij het wielrennen bewierroken. Tsja, bewijs tegen Armstrong kwam er pas nadat justitie zich ermee bemoeide.

Mollema en Ten Dam verloren vandaag. Maar eigenlijk ook weer niet. Het had beter gekund, maar Mollema finishte net als in de eerste tijdrit op de elfde plaats. En Ten Dam rijdt - met val! - net zo goed als nationaal kampioen Lieuwe Westra. Wat mij dwarszit is niet het optreden van de Nederlanders, maar het zo opmerkelijk veel beter rijden van de concurrentie. Op Froome na dan. Hoewel, verder dan het voordeel van de twijfel ga ik niet.

Niki Terpstra, onze correspondent, deed het rustig aan en nam volgens eigen zeggen een halve rustdag! Het verhaal over Rolf Golz houdt u tegoed.

Laat ik optimistisch eindigen. Morgen slaan we toe! Twee keer Alp d'Huez, dus Nederland zal zich laten zien! Of het op het podium is... 

Leo Driessen is sportjournalist. Tijdens de Tour de France schrijft hij elke dag een column voor RTL Nieuws.