EditieNL

Tattoo-allergie: vooral rode inkt veroorzaakt klachten

13 januari 2017 16:43 Aangepast: 13 januari 2017 18:40
Een tatoeage van koningspaar Willem-Alexander en Maxima in de maak. Foto uit 2013. Beeld © ANP

Wie een tatoeage laat zetten loopt kans op allergische reacties, maar daar is nog weinig over bekend. Daarom opent het ziekenhuis VUmc in Amsterdam vandaag de allereerste Tattoopoli van het land.

Henk Schiffmacher, Nederlands bekendste tatoeëerder, komt niet vaak allergische reacties tegen. "Maar als iemand langskomt die dat heeft, stuur ik diegene altijd door naar het ziekenhuis." 

'Geen goede wetten'

Twee factoren spelen mee, zegt Schiffmacher: het materiaal en de persoon zelf. "Je kunt natuurlijk overal allergisch voor zijn, dus ook voor tattoo-inkt. Wat materiaal betreft: de tattoosector is een heel stuk opgeschoten, maar er zijn geen goede wetten die voorschrijven wat we nou precies het beste kunnen gebruiken." 

Tatoeëerders zelf kunnen volgens hem weinig doen aan een allergische reactie, behalve letten op welke inkt ze gebruiken. "Er is een wildgroei aan bedrijven die inkt verkopen. Alleen al in Nederland. En de beauty-sector stapt er ook nog eens in."

Thumbnail

Tatoeëerder Henk Schiffmacher (links) en dermatoloog in opleiding Sebastiaan van der Bent van de Tattoopoli van het VUmc. (Foto: DigiDaan)

Rode kleurstof 

Dermatoloog Menno Gaastra weet dat vooral de rode inkt voor allergische reacties zorgt. "Het kan echt een allergie zijn of een reactie op iets vreemds in het lichaam. Het is trouwens best bijzonder dat allergische reacties relatief weinig voorkomen. Want tatoeëren betekent toch iets aparts in dat lichaam stoppen."

Volgens de dermatoloog denken veel mensen dat zo'n reactie vooral ontstaat bij het zetten van een tattoo. Maar allergie komt juist vaker voor als je producten langdurig gebruikt, zoals shampoo, parfum en dus inkt. Gaastra: "Dan denkt de huid: ik zit hier nu al zo lang tegen te vechten, ik doe het drastische om het uit het lichaam te verwijderen."

Hormoonbehandeling

In de nieuwe Tattoopoli van het VUmc kunnen patiënten een behandeling krijgen met hormoonzalf of -injecties. Soms is een CO2-laserbehandeling een optie.

Helaas helpen de behandelingen soms maar tijdelijk. Daarom loopt er ook wetenschappelijk onderzoek op de Tattoopoli. In het laboratorium van het VUmc is bijvoorbeeld nu een onderzoek bezig met behulp van speciale gekweekte huid naar de invloed van tatoeage-inkt op het afweersysteem in de huid. 

Niet voor mensen met spijt

De Tattoopoli is niet bedoeld voor mensen die spijt hebben van hun tatoeage en ze willen laten weghalen. Patiënten met huidproblemen door een tatoeage kunnen via hun huisarts of een specialist een afspraak maken.

Tatoeage steeds populairder

  • Meer dan 1,5 miljoen Nederlanders hebben een tatoeage
  • Niet elke tatoeage is een versiering; er zijn ook mensen met medische tatoeages zoals een getatoeëerde tepel na een borstreconstructie
  • De laatste jaren is de tatoeage steeds populairder. Dat laat het aantal tattooshops wel zien: in vijf jaar tijd is het aantal shops gestegen van 456 naar 890

Bekijk het fragment:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`