Nederland

Menselijke resten tussen meegenomen spullen van rampplek MH17

13 januari 2017 19:34 Aangepast: 13 januari 2017 19:51
Beeld © ANP

Er zijn nieuwe menselijke resten opgedoken van de ramp met de MH17. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzocht de afgelopen dagen voorwerpen die een journalist meebracht uit Oekraïne. Het gaat om een stukje menselijk bot.

Dat meldt het Openbaar Ministerie. Uit DNA-onderzoek door het NFI blijkt dat het stuk bot afkomstig is van een passagier van wie de identiteit in 2014 is achterhaald. De nabestaanden van het slachtoffer zijn op de hoogte gebracht.

Tegengehouden

De politie nam afgelopen zaterdag na aankomst van de Nederlandse journalist Michel Spekkers op Schiphol een aantal voorwerpen in beslag. De journalist had eerder aangekondigd dat hij de voorwerpen van de rampplek vrijwillig zou overhandigen aan de politie.

"Het tegendeel bleek het geval", schrijft het Openbaar Ministerie. "Een medereiziger had een rugzak van Spekkers met de voorwerpen uit Oekraïne onder zijn eigen naam ingecheckt en liep er mee naar de uitgang." Deze medereiziger werd tegengehouden en aangesproken door de aanwezige politiemensen.

Precieze locatie

Volgens het OM weigerde de journalist ook iedere vorm van medewerking aan het beschikbaar stellen van foto- en filmmateriaal van de rampplek. Dat materiaal is van belang voor het terugvinden van de precieze locatie waar de voorwerpen hebben gelegen. De journalist en zijn medereiziger zijn uitgenodigd om bij de politie vrijwillig aan te geven welk relevant materiaal kan worden gekopieerd en welke delen niet vanwege bronbescherming.

De journalist en zijn medereiziger zijn niet aangehouden. 

RTL Nieuws
`