Nederland

'Wees voorbereid op kou: neem deken, eten en drinken mee'

16 januari 2017 05:58 Aangepast: 16 januari 2017 11:29
Archieffoto Beeld © ANP

Hoewel Nederland de laatste jaren nou niet bepaald geteisterd is door 'horrorwinters', kan het geen kwaad om je voor te bereiden als je op een koude winterdag toch naar buiten moet. Dat stelt het Rode Kruis.

Nederlanders zijn vaak slecht voorbereid op koud weer en ze doen er soms wat lacherig over, vindt het Rode Kruis. Maar dat is niet terecht, vindt de organisatie. Want stel je eens voor: je strandt bij extreme kou in een file: heb je dan iets in de auto liggen dat je warm kan houden?

Deken, eten en drinken mee

In veel gevallen is dat niet het geval, zegt het Rode Kruis. Iets minder dan de helft van de Nederlanders heeft namelijk maar een deken in de auto, blijkt uit onderzoek. 

Ook wanneer het extreem koud wordt, gaan de meeste Nederlanders gewoon verder met hun dagelijkse bezigheden. Uit het Rode Kruis-onderzoek blijkt dat 80 procent van de Nederlanders met de auto op pad zou gaan met een gevoelstemperatuur van -20 graden. Maar liefst 80 procent neemt in dat geval geen eten mee en 60 procent vertrekt zonder drinken. 

Ouderen moeten oppassen

"Het kan van groot belang zijn om dit mee te nemen. Stel dat iemand vast komt te zitten of een flinke vertraging heeft door het winterse weer, dan is het goed om in ieder geval een deken, eten en drinken en eventuele medicatie in de auto te hebben liggen om de tijd te overbruggen", zegt Rode Kruis-ambassadeur en RTL-weervrouw Helga van Leur. 

Ruim vier op de tien Nederlanders gaan in extreme kou lopend naar de plaats van bestemming. Ze doen dat vooral om naar hun werk te gaan, kinderen te brengen en op te halen en om boodschappen te doen. Maar vooral ouderen moeten bij kou oppassen: zij bewegen minder en hun lichaam is minder goed in staat op temperatuur te blijven.

Het Rode Kruis adviseert automobilisten om voldoende brandstof te tanken, zodat ze lange files kunnen overbruggen. Ook is het raadzaam om voordat je op pad gaat, het thuisfront daarvan op de hoogte te stellen. Wie onderweg in de problemen komt, kan de Rode Kruis-app raadplegen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore