EditieNL

Pupiltest moet terugval na depressie gaan voorspellen

16 januari 2017 11:19 Aangepast: 16 januari 2017 18:46
Archieffoto Beeld © iStock

De oude wijsheid 'ogen zijn de vensters van de ziel' blijkt echt waar te zijn. Uit de pupillen van je ogen is namelijk af te lezen of je behandeld moet worden voor depressie. Als het aan neurowetenschapper Marie-José van Tol van het UMCG ligt, gaat elke huisarts in de toekomst een pupiltest gebruiken om depressies bij patiënten voorspellen.

Van Tol gebruikt in haar pupiltest onder meer een eyetracker, die kan zien hoe de pupil reageert op bepaalde beelden of teksten. Die pupilreactie kan wijzen op een sterke of zwakke controle van emoties en daarmee op vatbaarheid voor depressie. 

Eerder depressief

De pupiltest is vooral nuttig bij patiënten die al eens eerder depressief zijn geweest. De helft van deze patiënten loopt namelijk het risico om terug te vallen in een nieuwe depressie. 

Het snel signaleren van een nieuwe depressie is belangrijk. Van Tol: "Er is nu niet zo veel aandacht voor terugvallen. Als we weten aan wie we zorg moeten geven dan kan dat veel gerichter en kunnen deze patiënten op tijd behandeld worden."

Sinds haar 15de depressief

Tineke Dijkstra (30) kampt al sinds haar 15de met depressies. Ze heeft sindsdien al vijf terugvallen gehad. "Ik zit nu in goede fase. Maar om de twee jaar heb ik een terugval. Dat is iets dat je gewoon niet wilt."

Tineke vindt de pupiltest bij de huisarts een goed idee. "Na mijn eerste depressie is nooit gesproken over de kans op terugval. Met een pupiltest weet je als patiënt waar je aan toe bent en kun je hiermee aan de slag."Bekijk het fragment:

De Rijksuniversiteit Groningen maakte het onderstaande filmpje over het onderzoek van Van Tol

`