Sport

Rutger Smith wil hardere straffen voor doping

07 augustus 2013 06:54 Aangepast: 07 augustus 2013 07:10


Er zijn strengere maatregelen nodig om het dopinggebruik in de atletiekwereld tegen te gaan. Dat vindt de Nederlandse atleet Rutger Smith.

"Voor een eerste overtreding wordt je maximaal twee jaar geschorst. Maar die tijd valt financieel en sportief goed te overbruggen", zegt Smith tegen De Telegraaf. Zelf zat hij eens twee jaar thuis vanwege een blessure. "Als je vier of vijf jaar geschorst zou worden, wordt het een heel ander verhaal. Dan is het haast niet te doen. Nu kun je nog bedenken dat je het risico van twee jaar schorsing wel wilt nemen."

Momenteel kan Smith niet mee naar de WK in Moskou omdat hij twee maanden geleden zijn achillespees scheurde. De Groninger verwacht dat er sowieso dopinggebruikers zullen worden gepakt. Maar hij is van mening dat er meer gecontroleerd moet worden in de wintermaanden. "Dan wordt er veel meer gebruikt", legt Smith uit. Door alleen uitgebreid te controleren tijdens de WK wordt er volgens hem een 'schijnveiligheid' gecreëerd. "Op dit moment wordt in die wintermaanden relatief weinig getest, waardoor atleten tijdens de WK schoon kunnen zijn, maar wel degelijk vals spelen."

Smith won onlangs nog een bronzen medaille bij voor het kogelstoten op de WK in 2007, omdat de Wit-Russische dopingzondaar Andrej Michnevitsj zijn medaille moest inleveren. Tijdens die WK won hij ook brons met de discus. Bij de WK van 2005 won hij zilver met de kogel. Daarmee is hij de meest succesvolle Nederlandse atleet op de wereldkampioenschappen atletiek en de laatste Nederlander die een medaillle veroverde op een WK.

ANP
`