Herinneringen aan Sensation

Buiktruitjes en de magie van al die mensen in 't wit: foto's en herinneringen aan Sensation

08 juli 2017 16:18 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Links Liset Visser en haar vriend tijdens Sensation 2015, rechts Tamara Willemsen (rechts) met een vriendin tijdens Sensation 2001. Beeld © Liset Visser/Tamara Willemsen

Met een 'Ode to Sensation' komt er vannacht een eind aan het legendarische dancefeest Sensation in de Amsterdam Arena. Op de Facebookpagina van RTL Nieuws vroegen we jullie de mooiste herinneringen te delen.

De allerlaatste keer Sensation, maar Renate Lof-Pater (39) is er vanavond niet bij. "Ik heb nu twee kinderen, dus die tijd is een beetje geweest." Maar 16 jaar geleden was dat heel anders.

Sensation-echtgenoot

Aan die avond, nacht en ochtend in 2001, de tweede editie van Sensation White, heeft Renate warme herinneringen. Ze leerde daar haar man kennen. "Wij gingen met een heel grote groep. Martijn met een vriend van hem. Ik kwam hem al tegen op station Ede-Wageningen."

Het feest was 'te gek', herinnert ze zich nog. Tot en met de trein terug naar huis de volgende dag. Dat deed ze allemaal zonder drank of drugs. "Gewoon water drinken en dansen."

Haar man Martijn liep ze een tijdje later weer tegen het lijf. "En toen zijn we aan elkaar blijven plakken." Twee jaar later trouwden ze. Hoe toepasselijk: de dag na de bruiloft gingen ze samen naar Sensation Black, het broertje van Sensation White bekend om de hardere hardstyle muziek.

Tekst gaat verder onder de fotoserie.
2489866

Nog altijd kippenvel van

Liset Visser (47) is drie of vier keer naar Sensation geweest, maar de editie van 2015 was de allermooiste. "Het koor was zo indrukwekkend. Als ik het filmpje terugzie, krijg ik weer kippenvel. Het was helemaal stil in de Arena - er staan daar 50.000 mensen hè - en dan gaat ineens dat koor zingen. Heel gaaf."

Vanavond is ze er weer bij. Ze heeft haar kleding al gestreken en moet haar nagels nog even lakken. Het wordt lekker dansen. "Ik kom ook echt voor de muziek, ga niet zitten en mensen kijken."

Magisch wit

Dat iedereen in het wit is, heeft iets magisch, vindt Liset. "Al die rijen mensen als je bij de Arena aankomt. Het saamhorigheidsgevoel, dat maakt Sensation voor mij. Dat voel ik elke keer als ik ga." 

Thumbnail

Rijen voor de Arena in 2008. (Foto: ANP)

'Ik kan het niet goed omschrijven'

Tamara Willemsen (35) hoorde in 2000 het 'anthem' (themanummer) van de eerste editie en zag de beelden op tv. Daar moeten we naartoe, zei ze als 19-jarige tegen een vriendin.

Een jaar later stond het op het station wit van de mensen. Uit Ede en omstreken gingen heel veel mensen die kant op. "In de trein er naartoe was iedereen in het wit. Ik kan het niet goed omschrijven, maar het was een heel gaaf gevoel."

In de Arena werd de groep uit Ede nog groter. De mooie muziek die langzaam steeds harder werd en de lichtshow maakten het tot een onvergetelijke avond. Toen ze de volgende ochtend op de fiets zat naar huis was het alweer licht. "Verder weet ik daar niet zo veel meer van."

Thumbnail

Een vrouw geeft haar voeten rust na een nacht dansen tijdens Sensation 2008. (Foto: ANP)

Tijd voor nieuwe generatie

Na vanavond stopt Sensation in Nederland, maar internationaal gaat het door. In ons land is het tijd voor iets nieuws, vindt de organisatie. Sensationdirecteur Eric Keijer: "Mensen hebben elkaar ontmoet op Sensation en hebben samen kinderen gekregen. Dat is de nieuwe generatie, voor die kinderen komt er iets nieuws."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore