Hella Hueck

Zeg ik niet!

13 augustus 2013 10:20

"De overheid en bedrijven slaan informatie over jou op zonder dat je het weet. Laat staan dat je iets te zeggen hebt over hoe die informatie wordt gebruikt. Dat kan niet anders dan leiden tot misbruik." Presentatrice Hella Hueck breekt de wet uit protest tegen het privacybeleid van de overheid.

Doorgaans ben ik een brave burger. Ik krijg soms een boete voor te hard rijden, ik sjees weleens met mijn fiets door donker oranje - veel meer heb ik niet op mijn kerfstok. Maar nu overtreed ik willens en wetens de wet. De maat is vol. Ik weiger mijn kenteken op te geven als ik parkeer in Amsterdam.

Het zaadje werd geplant toen ik gistermiddag een terug-van-vakantie-kopje-koffie dronk met onze uitgever Joris van Lierop. Al pratend over nieuwe projecten sloegen we ineens een zijpad in en hadden we het over privacy. "Wist jij dat je iPhone automatisch je surfgedrag volgt, zodat je persoonlijke advertenties krijgt?" Nee, dat wist ik niet. Apple heeft vorig jaar met veel bombarie een nieuw besturingsplatform gelanceerd, maar deze functionaliteit goed onder de pet gehouden. Nog rattiger: je moet hééél goed zoeken om 'reclametracking' uit te zetten. (Hier zie je hoe dat kan). Want een mooi op maat gesneden aanbod van de adverteerder, wie wil dat nou niet?

NEE. Ik wil dat niet. Ik wil geen DUURDERE hotelkamer omdat ik Apple gebruik. NEE, ik hoef geen advertenties van kinder T-shirts  op Telegraaf.nl. Dat zijn namelijk de T-shirts die ik inderdaad eerder bij kleertjes.com heb aangeklikt, maar dus niet bestelde. WANT IK WILDE ZE NIET. En NEE, ik hoef ook niet, als ik door de stad loop, gescand te worden door een vuilnisbak. Denk je dat ik nu doorsla? In Londen staan 110 vuilnisbakken die je volgen en je herkennen als je de volgende dag weer langskomt...

"De overheid heeft in ieder geval overal lak aan en breekt haar eigen wet"

'Joh, waar maak je je druk om', zeg je waarschijnlijk. De informatie die wordt gebruikt is anoniem en er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen. Dat zeggen ze, ja…Ik kan dat niet verifiëren. Wie controleert of Apple of Renew - het bedrijf van de vuilnisbakken - netjes met mijn gegevens omgaat? Waarom bestaat er geen privacy-keurmerk voor bedrijven?

De overheid, waarvan je mag verwachten dat die zichzelf de allerhoogste norm oplegt, heeft in ieder geval overal lak aan en breekt haar eigen wet. NRC kwam er deze zomer met een aantal verhalen over. Zo slaan gemeenten kentekens op, want parkeren is big business. De omzet is met 15 procent gestegen, juicht de gemeente Utrecht. In 2012 zijn 37 miljoen(!!!!) transacties vastgelegd, meldt het Nationaal Parkeer Register trots. (Het NPR is een database van gemeenten waarin controleurs kunnen zien of je een kaartje hebt gekocht.) Van Staat naar commerciële jongen. Van burger naar klant die uit te melken valt. Apple kan er nog wat van leren.

Van het College bescherming persoonsgegevens moeten je parkeergegevens 'na enige tijd' gewist worden. 24 uur lijkt me redelijk, zo lang kun je parkeren op één kaartje. De kentekens worden maar liefst acht weken bewaard. En dan worden ze niet weggegooid maar versleuteld. Zodat ze toch weer op te vragen zijn. Tja, heel gek, dan liggen de kentekens ineens bij de Belastingdienst. Waar liggen ze nog meer, vraag ik me af?

"Op het 'Ik heb toch niets te verbergen'-argument is maar één antwoord mogelijk: kleed je dan nu maar uit"

Gisteravond ging ik in het centrum van Amsterdam een hapje eten. Ik wilde een parkeerkaartje kopen en toen sloegen de stoppen door. Het invoeren van je kenteken was altijd op vrijwillige basis, maar sinds 1 juli moet ik verplicht mijn kenteken opgeven. Mij verplichten persoonlijke gegevens af te staan, maar zelf niet transparant zijn in hoe je daar mee omgaat, sterker nog je eigen regelgeving niet naleven? NEE, bedankt. Ik weiger. Voortaan staat er op mijn parkeerkaartje 'ZEG IK NIET' ingevuld als kenteken.

Thumbnail

Op het 'Ik heb toch niets te verbergen'-argument is maar één antwoord mogelijk: kleed je dan nu maar uit. En lees verder dit artikel van Daan Weggemans van het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme, waar hij de vloer aanveegt met dat argument.

Waar het bij privacy om draait, is dat de overheid en bedrijven informatie over jou opslaan zonder dat je het weet, zonder dat je het overzicht hebt. Laat staan dat je iets te zeggen hebt over hoe die informatie wordt gebruikt. Dat maakt jou machteloos en dat kan niet anders dan leiden tot misbruik. Maar voor mij is het recht op privacy nog fundamenteler. Ik, Hella Hueck, wil niet door de overheid en commerciële bedrijven platgeslagen worden tot een dataset van gemonitorde gedragspatronen. Ik vind mezelf meer waard dan dat.