Nederland

Hoe praat je met je kinderen over seks?

22 augustus 2013 19:25 Aangepast: 22 augustus 2013 19:22

Ouders zijn naïef en onderschatten het seksleven van hun kroost, zo blijkt uit onderzoek van het tijdschrift J/M. Maar hoe ga je als ouders het gesprek aan?

1. Hoe praat je met je kinderen over seks?

De belangrijkste tip: Begin het eerste gesprek al op peuter- of kleuterleeftijd. Wees niet bang dat je teveel woorden gebruikt; een kind pikt alleen op wat bij zijn leeftijd past. Volgens Hanneke de Graaf van Rutgers WPF is het belangrijkste dat je vanaf het begin een open klimaat schept waarin de ouders ook in zake seks het eerste aanspreekpunt zijn.
 

Maak er geen beladen onderwerp van
Ook adviseert Rutgers er geen zwaar aangekondigd gesprek van te maken. Leg terloops tussen de bedrijven door dingen uit, in de auto bijvoorbeeld. Maak er ook geen preek van, geen grote waarschuwing voor SOA's en zwangerschappen, en ga het niet verbieden. Psycholoog Ineke Mouthaan van Rutgers WPF: "Begin niet met woorden als 'pas op!' en steek ook niet (denkbeeldig) de wijsvinger op. Seks verbieden heeft geen enkele zin." 

Je mening geven wel. Vertel als ouder wat jij ervan vindt en praat daarover. Zorg dat je kind goed voorbereid is. Praat niet alleen over technische zaken, maar juist ook over de emotionele kanten van seksualiteit en intimiteit.

Kinderen moeten ook leren dat niet alles zomaar ongeremd en onbegrensd kan maar dat het gaat om de interactie met een ander. Handige voorbeeldzinnen voor een goed gesprek over wensen en grenzen:

  • 'Wat jij fijn vindt, hoeft een ander niet prettig te vinden.'
  • 'Iedereen heeft lekkere plekjes.'
  • 'Je hebt een ja- en een nee-gevoel.'
  • 'Bij seks is het belangrijk dat je allebei geniet.'
  • 'Als iemand A zegt, betekent dat niet automatisch B.' 

2. Wat zijn goede plekken en sites om informatie vandaan te halen?

Goede voorlichtingsfolders zijn er plenty, bijvoorbeld te bestellen bij Ruttgers WPF. Haal ze in huis en laat ze lekker slingeren zodat kinderen ze kunnen inzien als zij er aan toe zijn. En daarnaast is er natuurlijk het internet. De vraagbaak voor ouders en kinderen. 

Het onderzoek 'Ze doen meer dan wij denken' is onder 684 ouders gehouden en staat in het J/M Magazine. Hier is het online te vinden. 

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`