Nederland

54 procent voor hulp Nederland bij ingrijpen

27 augustus 2013 17:20 Aangepast: 28 augustus 2013 13:24
Een man rouwt om een slachtoffer van een gifgasaanval in Syrië

Een ruime meerderheid van de Nederlanders (70 procent) vindt dat de wereld moet ingrijpen in Syrië. Ruim 54 procent wil dat Nederland daarbij helpt, maar de helft kan niet zeggen op welke manier dat zou moeten.

  • De wereld moet ingrijpen in Syrië: 70 procent
  • Nederland moet bijdragen met politieke steun: 61,8 procent
  • Nederland moet bijdragen met politieke en militaire steun: 38,2 procent
Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek (.pdf) van RTL Nieuws en EditieNL, uitgevoerd door DVJ insights. Volgens een overgrote meerderheid van de Nederlanders (95,5 procent) is met de gifgasaanval van vorige week de grens overschreden. 
 
Voor ingrijpen in Syrië is een mandaat van de VN belangrijk voor veel Nederlanders. 63,6 procent van de ondervraagden vindt dat de internationale gemeenschap niet mag ingrijpen zonder dat mandaat. 
 
Bijdragen met politieke steun
61,8 procent van de ondervraagden vindt dat Nederland moet bijdragen met politieke steun. 38,2 procent vindt dat er daarnaast ook militaire steun geleverd moet worden.
 
Als er internationaal besloten wordt om in te grijpen, heeft bijna de helft van de Nederlanders geen mening over hoe dat zou moeten. 37,1 procent is voor een korte operatie via luchtaanvallen. Een lange missie op de grond is minder populair: 18,4 procent.
 
Als er ingegrepen wordt zal dat volgens 79,5 procent leiden tot escalaties in de regio.
 
Grijpt de wereld in? Lees het hier
 
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`