Nederland

Ministerie dwarsboomt treintijdenverzoek RTL

28 augustus 2013 18:02 Aangepast: 06 september 2015 16:48

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Nederlandse Spoorwegen (NS) en spoorbeheerder ProRail stappen naar de hoogste rechter om te voorkomen dat RTL Nieuws toegang krijgt tot alle treinvertragingen.

RTL Nieuws vraagt al sinds het voorjaar van 2010 om toegang tot informatie over treintijden. ProRail houdt van alle treinen die in Nederland rijden precies bij of ze te vroeg, op tijd, of te laat vertrekken en aankomen. RTL Nieuws wil met die informatie kunnen controleren of de zogenoemde punctualiteitscijfers die vervoerders hierover zelf openbaar maken kloppen.

Kleinere vervoerders willen aan het onderzoek van RTL Nieuws graag meewerken. Alleen NS weigert. Daarom diende RTL Nieuws op 24 november 2011 een Wob-verzoek in bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Het is namelijk dit ministerie dat eisen stelt aan de vervoerders – onder meer over het percentage treinen dat op tijd moet rijden – en het is hetzelfde ministerie dat politiek verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer.

Ministerie weigert

RTL Nieuws vroeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om alle geplande en gerealiseerde treintijden in de jaren 2009, 2010 en 2011.

Maar het ministerie van Infrastructuur en Milieu legde het verzoek meerdere malen naast zich neer. Toen dit op 23 maart 2012 voor het laatst gebeurde, stapte RTL eind april naar de rechtbank van Amsterdam.

Hier kreeg het niet alleen te maken met het ministerie, maar ook met NS. De overige vervoerders vonden – en vinden – openbaarmaking van de treintijden geen probleem. ProRail liet de zaak op zijn beloop en liet de rechtbank expliciet weten geen behoefte te hebben om gehoord te worden.

Uitspraak rechtbank

Begin juli 2013 deed de rechtbank van Amsterdam uitspraak. Het ministerie werd opgedragen om binnen zes weken na 4 juli alsnog een inhoudelijk besluit te nemen over het Wob-verzoek van RTL Nieuws. Maar het ministerie weigert opnieuw. Het ging half augustus in hoger beroep bij de Raad van State. ProRail heeft zich nu wel als procespartij gemeld.

Wanneer de Raad van State het beroep behandeld, is niet bekend. Tegelijk met het beroep heeft het ministerie gevraagd voorlopig geen besluit te hoeven nemen over het verzoek van RTL Nieuws. De Raad van State heeft daar toestemming voor gegeven. Het gevolg is dat RTL Nieuws nog altijd geen onderzoek kan doen naar de precieze vertragingen die treinreizigers vrijwel dagelijks oplopen.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore