Roelof Hemmen

Coen van Veenendaal is een superheld

04 september 2013 15:00

Medeoprichter Coen van Veenendaal van Alpe d'HuZes is geen graaier, maar een superheld. Dat vindt RTL Nieuws-presentator Roelof Hemmen, die daar '100 miljoen overtuigende argumenten' voor heeft.

 
Ik vind Alpe d’HuZes een rare opgefokte toestand. Ik doe niet mee. Ik hou niet van die ‘niets houdt je tegen, leef je droom, als je wilt kan alles, opgeven is geen optie’- goeroe-kretologie. Want kanker houdt je zeker tegen. Je droom valt in duigen, je wilt wel van alles, maar je kan niks meer en opgeven kan een genadige optie zijn. Die berg een paar keer opfietsen ‘in de strijd tegen kanker’, dat is echt peanuts in vergelijking met iemand die strijdt tegen de kanker in zijn lijf.
 
Toch zijn het kanjers en helden die elk jaar weer naar de Alpe d’Huez gaan. Want geld geneest kanker. Uiteindelijk. Daar ben ik van overtuigd.
 
En dus vind ik medeoprichter Coen van Veenendaal van Alpe d'HuZes geen graaier, maar een superheld. Waarom? 100 miljoen overtuigende argumenten: 100 miljoen euro heeft zijn tomeloze inzet opgebracht. 
 
Die waanzinnige daadkracht heeft hem veel gekost. Zijn bedrijf, zijn zekerheid, en misschien nog wel meer. Goed, hij heeft een gage van 215.000 euro gedeclareerd in een paar jaar tijd. Ik vind dat niet te veel. Ik vind het te weinig. Een ton per jaar. Er zijn mensen die meer verdienen, en minder te weeg brengen. Ik verwijt hem alleen maar dat hij niet wat eerder gezegd heeft dat er toch iets aan de strijkstok blijft hangen. Maar vergeet niet, de laatste anderhalf jaar werkt Coen van Veenendaal voor niks: hij zegt dat hij zijn pensioengeld aan het opeten is. 
 
100 miljoen he! Ik heb nog wel een beetje twijfel en bezorgdheid over hoe doelmatig dat kapitaal besteed wordt. Maar toch: 100 miljoen om kanker onder controle te krijgen. En dan is dit zijn dank: eerst krijg je ons over je heen, de media, en dan ook nog eens dit soort types:
 
Thumbnail
 
Mike Salmoni, hoe durf je? Wat heb jij dan gedaan? 
 
De oprichter van Alpe d’Huzes heeft iets enorms gedaan. Dit is wat hij er zelf over zegt, als hij voor een zaaltje staat. 
 
Luister even, Mike Salmoni!
 
"Doe je ogen even dicht en stel je voor dat alles wat je doet een succes is. Dat alles wat je aanraakt in goud verandert. Dat je je wildste fantasieën beleeft. Geniet er even van. Ik hoop dat je mooie dingen hebt gezien. Nu weet je hoe ik me de afgelopen jaren heb gevoeld. Ik heb de woorden van Mahatma Ghandi in praktijk gebracht: Be the change you want to see in the world."
 
Tja, dat goeroe-gelul, ik hou er nog steeds niet van, maar het is wel precies wat deze man gedaan heeft. Rare kerel? Vast wel. Maar ook een superheld.