Economie

Even voorstellen: Jim Stolze

28 maart 2014 14:22 Aangepast: 31 maart 2014 10:19

Ik hoor steeds vaker dat Nederlanders wel een beetje klaar zijn met de berichtgeving over de crisis. Dat ze liever verhalen horen van slimme ondernemers en succesvolle bedrijven die -ondanks de economische tegenwind- bezig zijn om de toekomst vorm te geven.

Wat wordt het voor soort programma?
 
Ik hoor steeds vaker dat Nederlanders wel een beetje klaar zijn met de berichtgeving over de crisis. Dat ze liever verhalen horen van slimme ondernemers en succesvolle bedrijven die -ondanks de economische tegenwind- bezig zijn om de toekomst vorm te geven. 

Innovatie is leuk, hard nodig en -als het goed is- positief besmettelijk. Als wij met Toekomstmakers een etalage kunnen maken van Nederlandse innovaties, dan weet ik zeker dat veel andere bedrijven (van multinationals tot zzp'ers) daar weer energie van krijgen om de volgende dag extra stappen te zetten.

Wat verwacht je er van?

Mijn ambitie is dat het woord "toekomstmakers" over een paar jaar een begrip is dat inspirerende ondernemers, onderzoekers en uitvinders wordt toegedicht. Dat bijvoorbeeld jongens en meiden die een bèta-studie gaan volgen worden gezien als toekomstige toekomstmakers. 

Wat heb jij met innovatie?

Sinds ik samenwerk met TED.com (een online platform met 2000 van de beste ideeën ter wereld) ben ik in de ban geraakt van "innovation that matters"; baanbrekende oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen. 

Wat vind jij persoonlijk de belangrijkste trend van het afgelopen jaar?

Ze zeggen wel eens dat de impact van innovaties op de korte termijn wordt overschat en op de lange termijn onderschat. Dat gezegd hebbende denk ik dat Google met hun zelfsturende auto (die al maanden rijdt in de staat Nevada) een revolutie op het gebied van mobiliteit heeft ontketend. Nu hoor/zie je er nog niet zoveel over, maar over vijf jaar kijken we terug op februari 2013 als de maand waarin de eerste zelfsturende auto werd verkocht. Een beetje vergelijkbaar met die meneer die de eerste mobiele telefoon had gekocht. "Maar wie ga je dan bellen?"  

Wanneer heb je voor 't laatst iets voor het eerst gedaan?

Teveel om op te noemen! Ik ben een ongeduldige optimist. Dat betekent dat ik veel dingen wil doen en daardoor vaak moet pionieren. Van het hacken van een Iphone in 2007 tot en met het organiseren van een TEDx event in de woestijn. 

 

Jim Stolze is oprichter van TEDx in Nederland en tevens ambassadeur van de website TED.com; een website waar 2000 van de beste ideeën ter wereld zijn verzameld in video's van 18 minuten of minder. Daarnaast is hij schrijver en ondernemer. Zijn boek over de aandachts-economie werd vorig jaar genomineerd als 'managementboek van het jaar'.

`