Nederland

D66 wil doorrekening Asscher-plannen

09 september 2013 07:34 Aangepast: 09 september 2013 07:35

Als het aan D66 ligt, gaat het Centraal Planbureau de plannen doorrekenen die het kabinet heeft met WW, ontslagrecht en flexwerk. De partij vindt dat de Kamer moet weten welke gevolgen de maatregelen hebben voor de arbeidsmarkt.

Vandaag begint een hoorzitting van de Tweede Kamer met deskundigen en sociale partners over deze plannen. Onder anderen VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes en FNV-voorzitter Ton Heerts zijn uitgenodigd.
    
In het sociaal akkoord heeft het kabinet afgesproken om ingrepen in WW en ontslagrecht pas in 2016 door te voeren. Volgens het regeerakkoord zou dat in 2014 gebeuren. Het CPB berekende destijds dat het uitstel en de afzwakking van het WW-plan 45.0000 banen zouden kosten. Maar die berekening is gemaakt toen de plannen voor het ontslagrecht nog niet precies bekend waren.

Dat is nu wel het geval. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft ze een week geleden naar de Raad van State gestuurd voor advies. D66 vindt daarom dat er nieuwe berekeningen moeten komen. Bovendien zijn de plannen voor flexwerk nog niet doorgerekend.

RTL Nieuws / ANP
`