EditieNL

Het is vandaag Klaagvrije Maandag: 'Stoppen met klagen heeft mijn leven enorm verbeterd'

23 januari 2017 10:45 Aangepast: 23 januari 2017 16:29
Beeld © istockfoto

Iedereen klaagt weleens: over het weer, de lawaaiige hond van buurman of de NS. Sandra Brandt heeft het helemaal gehad met al dat geklaag. Daarom startte ze in 2015 met de 'Klaagvrije Maandag'. Vandaag is alweer de derde editie.

Sandra (43) ondervond jaren geleden al de kracht die er van niet-klagen uitgaat. "Op mijn 25ste zat ik thuis met RSI", zegt ze. "Ik merkte dat mijn klachten heftiger werden als ik me verzette, en daarom begon ik met meditatie. Daarna was ik in staat om bijvoorbeeld pijnvrij mijn brood te smeren. Niet klagen werkte echt."

We klagen te veel

Drie jaar geleden kwam Sandra tot de conclusie dat ze nog steeds te veel klaagde. Vooral op andere klagers. Daarom besloot ze om klaagvrij door het leven te gaan. "Sindsdien probeer ik 365 dagen niet te klagen. Ik ben nu 85 procent klaagvrij. Met mijn Klaagvrije Maandag probeer ik anderen te overtuigen om ook te stoppen met klagen."

Sandra staat niet alleen in haar 'klaagkritiek'. Uit een onderzoek van Psychologie Magazine blijkt dat Nederlanders vinden dat acht van de tien medeburgers te veel klagen. We klagen het meest tegen onze partners (45 procent), gevolgd door vrienden (25 procent) en collega's (18 procent). De populairste klaagonderwerpen zijn het weer, schoonfamilie en sport.

Maar waarom?

Als we een hekel hebben aan klagen, waarom doen we dit dan zo vaak? Paul van Lange, hoogleraar sociale psychologie aan de Vrije Universiteit, legt uit: "Door te klagen creëer je duidelijkheid voor jezelf. Je geeft uiting aan je onvrede en vervolgens kun je aan een oplossing voor het onderliggende probleem gaan werken." Een leven zonder klagen is volgens Van Lange onwenselijk. "Door te klagen kun je elkaar ook corrigeren."

Sandra heeft inmiddels van de anti-klaagcampagne haar levensmissie gemaakt. Ze is bezig met een boek en over twee weken begint haar e-cursus over een leven zonder klagen. "Mijn leven is nu intenser en waardevoller, door minder te klagen is mijn contact met andere mensen dieper en beter."

Meer op rtlnieuws.nl:
We zijn gelukkig en toch klagen we. Waarom?

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore