Nederland

Appen in het verkeer: zo voorkom je het

23 januari 2017 17:30 Aangepast: 23 januari 2017 21:18
Beeld © ANP

Misschien doe jij het ook weleens: appen of sms'en achter het stuur. Niet ongevaarlijk. En dus zijn bedrijven op zoek naar slimme technologische oplossingen. Al zo'n 1000 truckers rijden nu rond met een apparaatje dat het scherm van je telefoon blokkeert zodra je rijdt.

 Steeds meer bedrijven stellen dit verplicht voor hun personeel, na een oproep van Veilig Verkeer Nederland en de transportbranche.

Minister Schultz doet onderzoek naar mogelijkheden om smartphonegebruik in de auto aan banden te leggen, maar Veilig Verkeer Nederland (VVN) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) willen niet wachten op Den Haag om maatregelen te nemen. "Als er technische middelen voor handen zijn, moet je die direct inzetten."

 Joris Goijaerts test het apparaatje al en merkt nu pas hoeveel hij eigenlijk op zijn telefoon kijkt tijdens het rijden: 

VVN en TLN zijn een samenwerking met SafeDrivePod gestart om het gebruik van smartphones tijdens het rijden aan banden te leggen. Minister Schultz van verkeer laat momenteel telecom- en autofabrikanten onderzoek doen naar apps die telefoons blokkeren tijdens het rijden, maar VVN vindt dat niet dwingend genoeg. Ze willen laten zien dat er dingen bestaan om dat te doen en gaan de SafeDrivePods daarom actief onder de aandacht brengen. De SafeDrivePod is een klein apparaatje dat alle tekstfuncties van de smartphone blokkeert zodra een voertuig rijdt. Even whatsappen, facebooken of twitteren kan dan dus niet meer.

Voor consumenten is er de CarPlay van Apple en Android heeft de AndroidAuto, die op dit moment alleen nog in de duurdere, luxe auto's worden geplaatst. Via een ingebouwd beeldscherm kun je je smartphone bedienen, maar ook met spraak. Krijg je een WhatsApp binnen, dan druk je op de 'reply-knop' in je stuur en spreek je een bericht in.

Tekst gaat verder onder de foto:

Thumbnail

CarPlay van Apple (Foto: Getty)

Spraakherkenning

Goedkopere opties zijn er ook. Zo is er de AirPod: een draadloze koptelefoon waarmee je, in samenwerking met besturingssysteem iOS 10, via spraak berichten kunt versturen. Maar helemaal vlekkeloos verloopt spraakherkenning nog niet en de vraag is of ook dit niet teveel zal afleiden.

Meer bewustwording over de gevaren van smartphonegebruik is wellicht het verstandigste, vindt Samsung. Samen met Veilig Verkeer Nederland ontwikkelde de telefoonfabrikant de app Beat the Street. Een virtual reality-app die al bij een jonge doelgroep voor meer bewustwording moet zorgen over de gevaren van telefoongebruik in het verkeer. Met virtual reality is onder meer te ervaren wat de gevolgen van smartphonegebruik kunnen zijn.

Automodus

Verzekeringsmaatschappij Interpolis lanceerde de applicatie AutoModus. Een app die door de gebruiker zelf moet worden ingeschakeld. Via een puntensysteem wordt de bestuurder beloond: hoe langer je je telefoon niet aanraakt, hoe meer punten je krijgt. Maar zien gebruikers zelf de noodzaak van een verbod op smartphones in het verkeer wel in? Volgens een poll op onze site wel: 95 procent is voor, 5 procent tegen.

Cijfers over boetes van het gebruik van de smarpthone

  • In 2014 zijn er 67.351 boetes uitgedeeld aan mensen die achter het stuur hun smartphone gebruikten. 
  • Dat zijn iedere dag 185 boetes.
  • In 2015 waren dat 33.084 boetes (vanwege een grote politiestaking was dat aantal laag)
  • Dit jaar staat het aantal op 38.885 boetes (de laatste 4 maanden van het jaar zijn nog niet meegerekend)
  • Als je gepakt wordt, kost je dat 230 euro
  • De hoogte van dat bedrag blijft in 2017 ook 230 euro
  • Vanaf dit jaar is 'afleiding in het verkeer' prioriteit bij de politie. Daar valt ook het gebruik van de smartphone bij.
  • Er worden geen aparte politieteams de weg op gestuurd om te controleren op het gebruik van mobieltjes in de auto.
  • Wel zijn er allerlei campagnes om automobilisten bewust te maken van de gevaren van het gebruik van de smartphone.
  • Bron: Parket Centrale Verweking Openbaar Ministerie.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws
`