Nederland

Politie schoot dit jaar 18 mensen neer

04 oktober 2013 07:41 Aangepast: 04 oktober 2013 07:43

In het eerste half jaar van 2013 zijn in Nederland 18 slachtoffers gevallen door politiekogels. Eén van die slachtoffers kwam daarbij om het leven, de andere 17 raakten gewond.

Dat blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie (OM), zo meldt de Volkskrant. In vergelijking met de afgelopen 5 jaar is dit aantal opvallend hoog. Behalve in 2011, toen in het hele jaar 34 slachtoffers vielen, kwam het jaartotaal nooit uit boven de 30. Hoe vaak agenten in totaal gebruikmaken van hun dienstwapen, weet het OM niet.
 
Agenten vaker vervolgd voor gebruiken wapen
Politiewetenschapper Jaap Timmer zegt in de krant dat politiemensen de laatste jaren niet vaker schieten dan voorheen. Opvallend is volgens hem wel dat er vroeger bij schietpartijen meestal sprake was van noodweer, terwijl tegenwoordig vaak geschoten wordt bij aanhoudingen.
 
Agenten worden dit jaar wel vaker vervolgd voor schietincidenten. In 2013 hoorden al drie agenten dat ze vervolgd worden voor het trekken en gebruiken van hun wapen. De afgelopen 30 jaar was dat gemiddeld slechts één agent per jaar. Timmer denkt dat dit komt doordat het OM minder coulant is geworden tegenover schietende agenten.
RTL Nieuws/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore