Uit onderzoek blijkt dat lange mannelijke leiders charismatischer worden gevonden dan hun kortere collega’s. Hoe belangrijk is lengte voor succes? En wat als je klein van stuk bent?

Hoe langer, hoe beter?

24 oktober 2013 18:07 Aangepast: 24 oktober 2013 19:04
Beeld © ANP

Uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat lange mannelijke leiders charismatischer worden gevonden dan hun kortere collega’s. Hoe belangrijk is lengte voor succes? En wat als je klein van stuk bent?

Onderzoeker Melvyn Hamstra vergeleek onder andere de verkiezingssuccessen van Amerikaanse leiders. In de V.S werden de presidentsverkiezingen in 19 van de 27 gevallen gewonnen door de langste presidentskandidaat.

"Uit mijn onderzoek blijkt dat lange leiders charismatischer worden bevonden dan kleine leiders. Uit eerder onderzoek blijkt ook dat mensen denken dat leiders langer zijn als ze hen charismatisch vinden."

Hoe lang denk jij dat deze politici zijn?

Thumbnail

Kijk onder dit artikel voor de antwoorden...

Tips voor kortere mannen
Maak je dan als korte knaap minder kans op de troon? Er zijn manieren om voor je lengte te compenseren. Zo draagt de niet bijster lange Sarkozy, de voormalige president van Frankrijk, wel eens hakken op foto’s zodat hij imposanter lijkt.

Imagodeskundige Zabeth van Veen heeft nog wat tips voor leiders in spe om charismatisch over te komen en zo kiezers knikkende knieën te bezorgen:

  • Stem: praat met een lage zware dominante stem
  • Houding: maak jezelf groot, loop rechtop en laat je schouders niet hangen. Eis meer ruimte op door bijvoorbeeld gebaren te maken.
  • Uiterlijk: Je hebt een voordeel als je zachte lijnen in je gezicht hebt, zoals een zachte mond. Grotere ogen kunnen ook een belangrijke rol spelen. Hierdoor krijg je een vriendelijkere lach.
  • Kleding: Kleuren zijn belangrijk. Alles gaat om contrasten. Een licht overhemd en een donker pak werkt vaak goed. Uit onderzoek blijkt dat je met de combinatie donkerblauw pak, wit overhemd en rode das met witte stip het meest overkomt als machtige leider met veel autoriteit en charisma. 

Antwoorden: Geert Wilders - 1.95 cm, Alexander Pechtold  - 1.85 cm, Emiel Roemer - 1.90 cm, Diederik Samsom - 1.75 cm, Mark Rutte - 1.85 cm. Had je de lengtes goed? En liet jij je beïnvloeden door hoe charismatisch je ze vindt?


`