Al een half jaar lang staan er vier verschillende etenswaren op de redactie. Het gaat om twee broodjes hamburgers (waarvan één van de McDonald's), een tompouce en een appel. Nu is het tijd om te kijken of ze nog te eten zijn...

De hamburger, een half jaar later

30 oktober 2013 13:48 Aangepast: 04 november 2013 08:55

Al een half jaar lang staan er vier verschillende etenswaren op de redactie van Editie NL. Het gaat om twee broodjes hamburgers (waarvan één van de McDonald's), een tompouce en een appel. Nu is het tijd om te kijken of ze nog te eten zijn...

Editie NL onderzocht de houdbaarheid van het eten, nadat de Amerikaan David Whipple een half jaar geleden een hamburger van de McDonald's liet zien die 14 jaar oud was. Van de hamburger was alleen de augurk vergaan, het vlees zelf vertoonde geen tekenen van schimmel of vreemde geurtjes. Reden voor Editie NL om te kijken hoe dat kan en of het klopt, want als je een hamburger lang bewaart, zou je verwachten dat het broodje vlees rottend en schimmelend onherkenbaar zou worden.

Professor Marcel Zwietering, deskundige op het gebied van voedselkwaliteit en - veiligheid, noemt de uitkomsten van dit soort proeven een ‘soort halve hoax’. "Als je vlees heel droog maakt, bederft het in ieder geval niet micro-biologisch. In dit geval is de hamburger gebakken, dus daar blijft ‘ie ook goed van. Zout helpt ook. Brood is ook droog. Na 14 jaar zou zo'n hamburger nog best te eten zijn. Mensen denken vaak dat als iets oud is, dat het dan niet meer te eten is."

Terug naar ons experiment. Hoe heilig zijn dan de THT (Ten minste Houdbaar Tot) en TGT (Te Gebruiken Tot) datums op de verpakkingen? Kun je een hamburger een half jaar later nog eten? De antwoorden op deze vragen ziet u in onderstaande video!
 

`