Onderzoek naar vleesverwerker

Klokkenluiders: Dit onderzoek heeft geen enkele waarde

30 oktober 2013 15:42 Aangepast: 30 oktober 2013 17:38

De klokkenluiders die de zaak aan het rollen hebben gebracht, snappen niet dat de commissie-Alders Vion vrijpleit. "Dit vind ik geen juist onderzoek. Het heeft eigenlijk geen waarde," zegt een van hen tegen RTL Nieuws.

Volgens de klokkenluiders heeft de commissie het gesjoemel niet grondig onderzocht, waardoor VION de fraude verborgen heeft kunnen houden. “Men heeft alleen met de top gesproken. En daar werd gewoon een showtje opgevoerd. Een toneelstukje. Ze hebben niet met de juiste mensen op de werkvloer gesproken.”

Alders baseert zijn conclusies deels op het feit dat er zoveel duurzaam vlees is dat er geen reden is om te sjoemelen. Volgens een klokkenluider gaat dat niet altijd op. “Als we bepaalde producten op een lokatie niet voldoende op voorraad hadden en er moest toch aan een klant geleverd worden dan deed men gewoon niet duurzaam vlees erbij.”  

Situatie verbeterd
Na de uitzending van Zembla is VION gestopt met het gerommel, zeggen de klokkenluiders. “Nu gaat het precies zoals het hoort te gaan. Daarmee is mijn doel bereikt. De mensen werden anders bedonderd, maar nu niet meer," zegt de een.

De ander vult aan: "Nu wordt er echt gekeken om het wel gescheiden te houden. Mede omdat men bang is dat er nog een keer door klokkenluiders wordt gemeld dat het niet deugt. Ze zijn angstig geworden en door die angst leveren ze het product dat ze ook moeten leveren. Ze zijn bang dat ze bij een nieuwe misstap het keurmerk moeten inleveren van duurzaam vlees”. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore