Nederland

'Studenten massaal beboet voor te laat opzeggen ov-kaart'

31 oktober 2013 07:43

Er is dit jaar al voor meer dan 37 miljoen euro aan boetes uitgedeeld aan (oud-)studenten die hun ov-chipkaart te laat hebben opgezegd. Tot en met augustus kregen in totaal bijna 60.000 studenten een boete.

Dat meldt Sp!ts op basis van cijfers van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Vanaf 1 januari dit jaar zijn de regels rondom de ov-chipkaart voor studenten aangepast: studenten hebben alleen nog recht op het gratis reizen tijdens hun prestatiebeurs en het eerste jaar van hun leenfase. Ruim 53.000 studenten raakten aan het begin van dit jaar hun reisproduct kwijt.

Voor iedere halve maand die de student te laat opzegt, wordt er 97 euro bij de studieschuld opgeteld. Gemiddeld zijn studenten drie maanden te laat met afmelden. Afmelden wordt vaak vergeten of gaat fout bij de automaat.

DUO benadrukt in de krant dat iedere student van wie de ov-chipkaart is ingetrokken, een brief heeft gekregen. In de brief staat dat het reisrecht van de studenten afloopt en dat ze het zelf moeten opzeggen bij een oplaadpunt.  

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore