Nederland

Russische radarbeelden MH17 onbruikbaar

27 januari 2017 23:29 Aangepast: 27 januari 2017 23:39
Brokstukken van vlucht MH17 (archieffoto). Beeld © ANP

De radarbeelden die Rusland van de ramp met vlucht MH17 aan het internationale onderzoeksteam heeft geleverd, zijn niet goed genoeg te lezen. Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft daarom aan Moskou gevraagd om de beelden opnieuw te sturen.

Het format waarin de beelden zijn aangeleverd, is niet goed, zegt het Openbaar Ministerie. "Het voldoet niet aan de VN-normen." Daardoor zijn de beelden niet goed genoeg te lezen om er conclusies aan te kunnen verbinden.

Moskou steunt rebellen

Rusland wil met de beelden aantonen dat vlucht MH17 niet is neergeschoten met een raket die vanuit het door rebellen beheerste gebied was neergeschoten. Moskou steunt de rebellen in Oost-Oekraïne.

Nabestaanden zijn teleurgesteld dat de beelden niet bruikbaar zijn. "Daardoor blijven er vraagtekens over de ware toedracht van de crash bestaan", zegt de voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17, Evert van Zijtveld, tegen de Telegraaf. Zijn kinderen Robert-Jan (18) en Frederique (19) en zijn schoonouders kwamen samen met 294 anderen om toen het vliegtuig op 17 juli 2014 uit de lucht werd geschoten.

Meer op rtlnieuws.nl:

`