EditieNL

Natuurwijn: is dit de wijn waar je geen kater van krijgt?

10 juli 2017 16:12 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © iStock

Een hele avond wijn drinken, en de volgende dag weer fluitend opstaan: het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch zeggen liefhebbers van 'natuurwijn' dat het met deze wijn kan. Die wijn zou namelijk katerloos zijn, omdat er geen toegevoegde stoffen in zitten.

Hippe wijnbarren en restaurants in grote steden zoals Parijs, New York en sinds een tijdje ook Amsterdam, bieden het aan: natuurwijn. Een type wijn gemaakt van druiven, zonder chemische toevoegingen en waar niet of nauwelijks sulfiet in zit. 

Paus van de natuurwijn

Een aantal Franse wijnmakers besloot dertig jaar geleden onder leiding van de inmiddels overleden fransman Marcel Lapierre (ook wel de paus van de natuurwijn genoemd), wijn te maken zonder kunstmatige toevoegingen. Ze wilden terug naar de pure wijn zoals men die vroeger maakte.

Thumbnail

Wijnkenner Nicolaas Klei en verslaggever Steef van Stiphout

Kater tijdens het proeven

Alhoewel er geen wetenschappelijk bewijs voor is zou sulfiet, een stofje dat aan 'normale' wijn wordt toegevoegd zodat de wijn langer houdbaar is, volgens sommigen de oorzaak zijn van een flinke kater.

"Als ik natuurwijn drink heb ik nooit ergens last van", vertelt wijnkenner Nicolaas Klei. "Als ik een goedkope wijn drink, met veel sulfiet erin, dan krijg ik al een kater tijdens het proeven."

Alcohol is boosdoener 

Eva Ehrlich van het Trimbos-instituut vindt het onterecht om met de boze vinger naar sulfiet te wijzen. "Zonder sulfiet zal het katerige gevoel misschien iets minder zijn, maar als je drie glazen met sulfiet drinkt en drie zonder is het niet zo dat je minder leverschade hebt."

Volgens haar is alcohol namelijk nog altijd de grootste boosdoener. "Je krijgt een kater om twee redenen: de afbraakproducten van alcohol, en omdat alcohol vocht aan je lichaam onttrekt. Door dat vochttekort krijg je hoofdpijn." 

Niet zonder risico

De hippe natuurwijn zou je volgens Ehrlich dan ook niet om die reden moeten drinken. "Als je natuurwijn wilt drinken omdat je dat lekker vindt moet je dat vooral doen, maar het is niet zo dat het zonder risico is."  

Bekijk hier het tv-fragment:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`