Top 5 salarissen

Veel verdienen? Word ambtenaar!

05 november 2013 15:32 Aangepast: 08 november 2013 07:52

Wie goed wil verdienen, moet bij de overheid gaan werken. Of je moet op zoek naar een baan in de provincie Utrecht, want daar liggen de salarissen een stuk hoger dan in de rest van het land. Hoe zit het met jouw salaris: verdien jij wel genoeg?

Gemiddeld verdienen mensen in loondienst met een mbo-, hbo- of universitair diploma bijna 37.000 euro bruto per jaar. Dat blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek van carrièreplatform Intermediair en de Nyenrode Business Universiteit.

 

 

Cashen bij de overheid
Opvallend is dat het gemiddelde jaarsalaris het hoogst is bij de overheid, namelijk 43.188 euro per jaar. Dat is zo'n 6000 euro meer dan het gemiddelde jaarsalaris in Nederland.

"Bij de overheid liggen de startsalarissen relatief hoger, maar groei je minder snel door", zegt Jaap van Muijen van Nyenrode Business Universiteit. "In een sector als de groothandel start je lager, maar kun je wel een stuk sneller stijgen."

Een paar andere conclusies uit het onderzoek: in de provincie Utrecht verdienen mensen gemiddeld 2000 euro per jaar meer dan in de rest van het land. En mannen verdienen nog altijd meer dan vrouwen. 

Top 5
Zie je een baan bij de overheid niet zitten maar zou je toch wel lekker willen verdienen? Dan zijn deze banen ook een goede keuze: 

  1. Directie- en bestuursleden: 62.634 euro per jaar 
  2. Beleidsmedewerkers: 50.281 euro per jaar 
  3. Research & Development: 46.132 euro per jaar 
  4. ICT'ers: 43.783 euro per jaar
  5. Consultants: 43.623 euro per jaar 

Uit het onderzoek blijkt verder dat je het minst verdient in de handel en distributie. Zij verdienen gemiddeld nog geen 25.000 euro op jaarbasis. 

Salarischeck
Om te checken of jouw salaris een beetje op peil is heeft Intermediair een handige tool ontwikkeld. Met het beantwoorden van een paar vragen kun je checken of je gemiddeld verdient of juist te veel of te weinig. Doe de test.

Editie NL
`