Sport

Ex-schaatsster Tonny de Jong happy in Canada

08 november 2013 06:54 Aangepast: 11 november 2013 13:20


Als schaatsster vierde Tonny de Jong grote successen, tegenwoordig verdient ze haar geld als binnenhuisarchitecte in het Canadese Calgary. Daar woont ze met haar man en drie kinderen. Heimwee naar Nederland heeft ze niet. "Canada is zo mooi. Het bevalt me hier uitstekend", zegt ze in het AD.

De Jong was de eerste schaatser die de klapschaats onder de knie kreeg. In 1997 leverde haar dat de Europese allroundtitel op. Twee jaar later werd ze opnieuw Europees kampioen. Ook behaalde ze twee bronzen plakken op de WK allround. Op haar 27ste legde ze haar schaatsen in de kast. "Ik was er moe van. Steeds weer diezelfde schema's, trainingskampen en mensen met dezelfde problemen", zegt de geboren Friezin.

Het leven in Canada bevalt De Jong uitstekend. "Er is zoveel ruimte. We wonen een uurtje rijden van de bergen. We houden ervan om met het hele gezin hikes te maken, straks gaan we samen crosscountry skiën." In Nederland komt ze niet vaak meer, maar in 2012 kwam ze toch even terug toen het ernaar uitzag dat de Elfstedentocht zou worden gehouden. De Tocht ging niet door, maar De Jong schaatste toch Friesland rond. "Samen met mijn nicht. ik heb er mooie herinneringen aan."

Dit weekeinde zit de oud-schaatsster op de tribune in de Olympic Oval bij de Essent ISU World Cup. "Als hier een wedstrijd in Calgary is, komt er altijd wel iemand langs uit mijn schaatstijd", vertelt De Jong. "Dan halen we oude koeien uit de sloot, gezellig."

ANP
`