We moeten veel meer bier drinken. En dan vooral bij ons eten. Dat vindt een groep biersommeliers. Om de strijd met de Chardonnay of rode Bordeaux aan te gaan is er nu iets nieuws: het genietbiertje.

Oproep: ga eens dinerbier drinken!

08 november 2013 16:10 Aangepast: 12 november 2013 16:16

We moeten veel meer bier drinken. En dan vooral bij ons warme prakje. Dat vindt een groep biersommeliers. Om de strijd met de Chardonnay of rode Bordeaux aan te gaan is er nu iets nieuws: het genietbiertje.

Biersommelier Fiona de Lange bracht het nieuwe biertje voor bij de warme prak op de markt. Met een spannende en aantrekkelijke naam: Naughty Stout. De drank is een combinatie van gerstewijn (sterk Belgisch bier) en ‘stout’ (een Engelse bierstijl).  

Door deze combinatie ontstaat volgens de maker 'de ideale- bier-spijscombinatie met rood vlees, wild of stoofvlees'.

Spelen met ingrediënten
Maar is bier bij een biefstuk of stukje witvis niet veel te zwaar? "Nee", stelt De Lange.  Er is volgens de biersommelier goed over de smaak nagedacht. 

"De smaak van mijn ontwikkelde bier heeft zachte, zoete chocoladetonen met hints van laurier en drop van de gerstewijn. Verder zijn de bittere koffietonen en het kleine zuurtje van de stout waarneembaar."

Net als bij wijn, moet je ook je bierkeuze aanpassen bij het stuk vlees of vis dat je eet. "Een dinerbier voor bij een stuk vlees en vis moet een bepaalde zoetheid hebben, maar ook een bepaalde moutigheid. Wanneer vlees op de barbecue ligt, moet de smaak ook gecompenseerd worden in het bier. Het bier moet dan bijvoorbeeld krachtiger of bitterder worden.''

Verkeerd imago
Bier heeft bij veel mensen volgens haar een verkeerd imago."Bij bier denken we al snel aan zuipen."

Gëinteresseerd geraakt in een biertje bij het eten? Gerechten en de bijpassende dinerbieren:

- Vlees - Biertip: Naughty Stout.
- Vis - Biertip: Omer, brouwerij Bockor (België).  Zwaar blond bier. De smaak is zoetig, fris bitter, kruidig en zacht rond. Het frisse, bittere combineert met de vis en de bernaisesaus. 
- Vegetarisch - La Trappe Isid'or van Trappistenbrouwerij La Trappe. Zoet bier met caramel en een tikkeltje bitter. Matcht goed met pittige gorgonzola (bitterheid zwakt gorgonzola af) en laat zachte smaken van risotto en caramel combineren met het bier.

`