Herken jij de signalen?

Je kind stevig beetpakken, is dat kindermishandeling?

14 november 2013 16:12 Aangepast: 14 november 2013 18:58

Seksueel misbruik of een kind slaan en schoppen: dat is duidelijk kindermishandeling. Maar een kind naar school sturen zonder ontbijt, is dat vooral zielig of ook echt kindermishandeling?

Jaarlijks worden er ruim 118.000 kinderen mishandeld, verwaarloosd of misbruikt. Onaanvaardbaar, vindt Kinderombudsman Marc Dullaert en daarom gaat hij bij alle gemeenten kijken hoe zij mishandeling proberen te voorkomen. Want ondanks inspanningen van de overheid en organisaties neemt het aantal slachtoffers van kindermishandeling maar niet af. Hoe komt dat?

Alerter
Het hoge aantal komt voor een deel doordat mensen het vaker zien en melden, zegt hoogleraar opvoedkunde Jo Hermans. We zijn er alerter op geworden door politieke aandacht en campagnes. "Maar we zijn als Nederlanders ook kritischer en gevoeliger geworden voor dingen die niet goed gaan met kinderen. We beschouwen bepaalde zaken eerder als kindermishandeling dan vroeger", zegt Hermans.

En dat vinden ook de professionals. "Een kind stevig beetpakken zou vijf jaar geleden niet als kindermishandeling worden gekwalificeerd, maar in de wet staat nu dat je van kinderen moet afblijven. Ruzie maken in het bijzijn van kinderen is sinds een jaar of drie ook officiële kindermishandeling. Dat vind ik terecht, want kinderen lijden onder ruziemakende ouders", aldus Hermans. 

Herken de signalen
Als een kind structureel geen ontbijt krijgt, valt dat volgens de wet tegenwoordig ook onder verwaarlozing en is dus kindermishandeling. Maar ook twee ouders die dagelijks ruzie maken waar een kind bij is, valt onder kindermishandeling. 

Herken jij de signalen van kindermishandeling? Het Nederlands Jeugd Instituut heeft een aantal lijsten met signalen opgesteld die erop kunnen wijzen dat er sprake is van kindermishandeling. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore