Advocatenstaking

Teeven draait bezuiniging tarief advocaten deels terug

14 november 2013 18:27 Aangepast: 14 november 2013 19:01

Het uurtarief van alle sociale advocaten gaat slechts 2,50 euro omlaag. Staatssecretaris Teeven wilde eerder het tarief verlagen van 104,85 naar 70 euro.

Dat plan gaat staatssecretaris Fred Teeven uitwerken. Het geld dat straks op deze wijze door het Rijk wordt bespaard, kan worden gebruikt om te verzekeren dat extra moeilijke zaken toch behartigd blijven worden.

Deskundigen vreesden dat die 'bewerkelijke' zaken tussen wal en schip zouden vallen. Het uurtarief gaat verder omlaag naarmate zaken langer duren om ze uit te vechten; dat bevordert de voortgang van de processen. En om die reden krijgen advocaten ook meer geld als hun cliënt net vastzit, dan later in het proces. Eerder in het proces kan er overigens ook meer informatie boven tafel worden gehaald.

Dat zijn enkele aanpassingen die Teeven beloofde tijdens een debat over de bezuinigingen op de rechtsbijstand. De alternatieven zijn aangereikt vanuit het advocatenveld. De oppositie heeft zeer veel kritiek op de bezuinigingen. De coalitiepartijen gaan wel mee, maar wilden toch ook het een en ander gewijzigd zien. De kwestie wordt volgende week verder besproken tijdens de behandeling van de justitiebegroting.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore