Intocht Sinterklaas

'Gewapende pieten beveiligden Sint'

17 november 2013 19:14 Aangepast: 17 november 2013 19:43

Gewapende agenten hebben zich bij de landelijke intocht van Sinterklaas als Zwarte Pieten verkleed. Het was één van de extra veiligheidsmaatregelen uit angst voor ongeregeldheden.

RTV Noord meldt dat leden van de Arrestatie Eenheid Sinterklaas tijdens de intocht door de Groningse binnenstad beveiligden. Onder hun lichtblauwe pietenpak zouden ze een kogelvrij vest hebben gedragen, ook zouden ze gewapend zijn geweest.  

Op videobeelden en foto's is te zien dat de pieten in lichtblauw pak steeds rondom Sinterklaas lopen. 

De politie wil tegenover RTL Nieuws niets zeggen over het bericht. Een politiewoordvoerder geeft RTV Noord een cryptisch antwoord: "Wie er Zwarte Piet is geweest bij de intocht, dat is het geheim van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten."

Minister: Altijd pieten om Sint te helpen
Afgelopen vrijdag reageerde minister Ivo Opstelten (Veiligheid) ook ontwijkend op de vraag of er misschien 'beveiligingspieten' bij de intocht rondlopen: "Er zijn altijd pieten om de Sint te helpen."

En: "De Sint heeft altijd pieten in zijn omgeving om de roe te hanteren als Sinterklaas daar om vraagt. Daar zijn pieten voor." 

Voor zover bekend is het de eerste keer dat de Sint en zijn pieten tijdens een landelijke intocht persoonlijke beveiliging krijgen.

RTL Nieuws
`