Nederland

Fors minder onnodige doden in ziekenhuizen

18 november 2013 17:11 Aangepast: 18 november 2013 17:34

Nederlandse ziekenhuizen zijn veiliger geworden. Het aantal mensen dat onnodig overlijdt na medisch ingrijpen is in vijf jaar tijd met ruim 50 procent afgenomen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) en de Vrije Universiteit Amsterdam. Voor het onderzoek zijn ruim 4000 dossiers van patiënten uit 20 ziekenhuizen onderzocht. 

UIt het onderzoek blijkt dat het aantal patiënten dat door een medische of organisatorische fout in het ziekenhuis is overleden, is gedaald van naar schatting 1960 in 2008 naar 970 in 2011/2012. 

Checklist voorkomt sterfgevallen
In een deel van de gevallen is de oorzaak heel simpel: een checklist die door alle betrokken partijen in het ziekenhuis moet worden ingevuld. Chrirurg Marja Boermeester van het AMC legt uit: "De checklist overziet het hele proces. Wat de checklist doet, is dat hij op de momenten waarop dat nodig is benoemt wie welke vragen wanneer moet stellen." 

Doordat patiënten vaak op verschillende afdelingen in een ziekenhuis verblijven (bijvoorbeeld een verpleegafdeling, een operatiekamer, een uitslaapkamer,...) heeft de lijst meerwaarde, zegt zij. "De essentie zit erin dat op het juiste moment de juiste controles worden uitgevoerd. Pas als dat is gedaan, dan mag de patiënt door naar de volgende afdeling."

 

 

RTL Nieuws
`