Nederland

'Rechtbank achtte moordenaar Rowena vorig jaar nog ongeschikt voor verlof'

31 januari 2017 17:04 Aangepast: 31 januari 2017 17:19
Een foto van Rowena Rikkers (archieffoto). Beeld © ANP

De nabestaanden van Rowena Rikkers zeggen dat ze deze week nieuwe informatie hebben gekregen waaruit blijkt dat moordenaar Mike J. nog maar een jaar geleden ongeschikt werd bevonden voor onbegeleid verlof.

De vader en zus van het meisje dat in 2001 op gruwelijke wijze werd mishandeld en vermoord, hebben een reeks klachten ingediend bij staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Justitie. Zij zijn verbolgen dat Mike J. sinds begin dit jaar met onbegeleid verlof mag.

Hoog risico

Nabestaanden hebben een niet-gepubliceerde beslissing van de rechtbank Gelderland van 28 december 2015. Daarin zou staan dat de rechtbank de tbs van Mike J. met twee jaar verlengde, onder meer omdat 'het risico op gewelddadig gedrag als hoog moet worden beschouwd'.

Pas over 'minimaal vier jaar' zou een bredere verlofregeling te overwegen zijn, vond de Gelderse rechtbank een jaar geleden. Uit een eerdere beslissing van de rechtbank bleek dat deskundigen het niet eens zijn over het risico dat hij weer de fout in gaat.

Onnavolgbaar voor nabestaanden

Advocaat Sébas Diekstra, die de vader van Rowena bijstaat, wil weten wat de overwegingen zijn geweest om J. begin januari met onbegeleid verlof te laten gaan. "Voor de nabestaanden is het onnavolgbaar dat er een jaar geleden nog sprake was van een veel te hoog recidiverisico en de dader nu opeens zonder begeleiding op straat mag rondlopen." De nabestaanden eisen het hele dossier op rond de verlofregeling van de tbs'er.

Mike J. werd veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs, nadat het meisje in 2001 na stelselmatige mishandeling was overleden. Rowena werd bekend als het meisje van Nulde, omdat een deel van haar lichaampje in Nulde werd gevonden.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Moordenaar meisje van Nulde op onbegeleid verlof, vader is woest'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`