Heeft een serie ook maar een beetje succes, dan wordt er een spin-off van gemaakt. De nieuwste is How I Met Your Dad, gebaseerd op How I Met Your Mother. Maar is dat wel zo’n goed idee?

Het regent spin-offs op tv: top of flop?

21 november 2013 19:04 Aangepast: 22 november 2013 17:07
De cast van How I Met Your Mother Beeld © Getty

Heeft een serie ook maar een beetje succes, dan wordt er een spin-off van gemaakt. De nieuwste is How I Met Your Dad, gebaseerd op How I Met Your Mother. Maar is dat wel zo’n goed idee?

Het is slechts één van de vele tv-programma’s waar de makers nog een slaatje uit willen slaan. In de afgelopen weken werd bekend dat het populaire Breaking Bad een spin-off krijgt die Better Call Saul gaat heten. En ook het Nederlandse Feuten krijgt zijn eigen spin-off: Yuppen. Voorwaarde is dat de oorspronkelijke serie goed heeft gescoord.

Meestal een flop
Voor fans is het natuurlijk fijn dat zij geliefde personages niet hoeven te missen als een serie eindigt. Maar, zegt media-verslaggever Thijs van Soest, met uitzondering van series als CSI en Law&Order zijn ‘spin-offs in Amerika in de regel niet succesvol’. 

Denk aan Joey, de serie rond het gelijknamige Friends-personage. Waar Friends op het hoogtepunt meer dan een miljoen kijkers per aflevering trok, haalde Joey er een schamele 127.000, later zelfs maar 74.000. Het verging Private Practice een stuk beter, maar ook die serie wist absoluut niet het succes van origineel Grey’s Anatomy te evenaren.

Op tijd stoppen
Toch heeft Van Soest vertrouwen in de reeks nieuwe spin-offs die voor de deur staat. "Bij Breaking Bad zie je dat de advocaat Saul heel erg populair is. Je wilt meer van hem weten. Zo hou je het publiek goed vast." De spin-off Yuppen van het Nederlandse Feuten ziet hij ook wel zitten: "Het is heel herkenbaar. Mensen die student zijn geweest zijn nu yup. Het sfeertje van Feuten leent zich er enorm voor en het is goed gemaakt." 

Steffie van Rhee, hoofdredacteur van serievisie.nl, is minder van Yuppen gecharmeerd: "De kracht van Nederlandse series zijn toch dat ze weten wanneer ze moeten stoppen." Sowieso vindt zij kortere series sterker. "Hoe langer ze doorgaan hoe minder goed ze worden. Het wordt dan meer sentiment."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore