Nederlandse onthullingen Snowden

'AIVD verzamelt gegevens op internetfora'

30 november 2013 02:00 Aangepast: 30 november 2013 21:55

De Nederlandse inlichtingendienst AIVD breekt in op servers van diverse internetfora, waarna ze gegevens van alle gebruikers daarvan verzamelen. Dit gebeurt vaak ten onrechte, omdat van deze mensen niet duidelijk is of zij een bedreiging zijn

Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag op basis van een geheim document dat gelekt is door NSA-klokkenluider Edward Snowden. De AIVD mag op basis van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) alleen gegevens verzamelen van 'staatsgevaarlijke personen of organisaties'.

Malware
Door malware, speciale spionagesoftware, te installeren, sluist de AIVD informatie van een groot aantal gebruikers van internetfora in één keer weg. Daar zitten ook gegevens van willekeurige, onschuldige mensen bij, stelt NRC.

Volgens de Amerikaanse geheime dienst NSA onderzoekt de AIVD of ze de verkregen informatie kunnen combineren met gegevens van sociale media.

Jihadisten
Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt echter dat jihadisten en andere radicale groepen zich vaak roeren op internetfora. Daarom valt deze methode 'binnen het kader' van de wet. 

Deskundigen plaatsen daar in de krant vraagtekens bij en noemen het 'een ongelooflijke privacyinbreuk'. 

RTL Nieuws

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`