Maar leer je er ook wat?

Lang leve de vrije school, maar leer je er ook wat?

02 december 2013 11:56 Aangepast: 03 december 2013 06:27

Vrije scholen zijn hot. Het is populairder om kinderen op een andere manier te laten leren. Maar léren ze dan ook echt wat, of is het vooral leve de lol?

Op vrije scholen hebben kinderen drie leerblokken van zeven jaar. In het eerste deel staat het lichaam centraal. Tijdens het tweede deel gaat het vooral om emotionele vaardigheden, met een nadruk op kunst en expressie. In het laatste deel gaat het meer om leren. Dan worden analytische vaardigheden en abstract denken bijgebracht.

Geschikt/ongeschikt
"Niet ieder kind is geschikt voor het vrije schoolonderwijs", zegt directeur Harry Gubbels van de Vrijeschool Meander in Nijmegen. "Kinderen leren dezelfde dingen als op klassieke scholen, alleen het moment waarop ze het leren verschilt."

De populariteit zit er volgens Gubbels in dat de lesstof gebasseerd is op de dagelijkse praktijk. "Dat begint bijvoorbeeld al bij de lunch. Ze schuiven niet zomaar een boterham naar binnen, maar ze eten in alle rust en weten ook waar het eten vandaan komt."

Ander tempo
Volgens onderwijspsycholoog Rob Martens kiezen veel ouders voor een vrije school, omdat andere scholen meer op prestatie en toetsen gericht zijn. "Veel ouders voelen zich daar niet prettig bij", vertelt hij. "Scholen lijken tegenwoordig zoveel op elkaar, dat er nauwelijks iets te kiezen valt. De vrije school is dan een positieve ontwikkeling. "

En de kinderen op de vrije school zijn niet dommer, blijkt uit onderzoek. Onderwijssocioloog Jaap Dronkers vergeleek samen met RTL Nieuws de uitslagen van de CITO-toetsen. Daaruit bleek dat vrije scholen het net iets bovengemiddeld deden.

Volgens Dronkers weten leerlingen in groep acht minder dan op klassieke scholen, "maar dat hebben ze aan het eind van de rit wel ingehaald. Ze halen hun achterstand dus op de middelbare school weer in."

EditieNL
`