Nederland

'Tandartsen verhoogden tarieven helemaal niet'

03 december 2013 06:42 Aangepast: 03 december 2013 06:57
Beeld © ANP

Tandartsen hebben de behandelingen niet duurder gemaakt tijdens de proef met vrije tarieven. Die proef werd vorig jaar gestopt nadat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) concludeerde dat de tarieven gemiddeld met 10 procent waren gestegen.

Uit een onderzoek van onderzoeksbureau Milliman in opdracht van de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) blijkt dat dit helemaal niet het geval was. De NZa zou de verkeerde berekeningen hebben gemaakt. Het onderzoeksbureau deed de rekensom opnieuw en concludeerde dat er alleen sprake was van inflatiecorrectie. 

Verkeerde tarieven vergeleken
"Nu blijkt dat de NZa verkeerde tarieven van 2011 en 2012 met elkaar heeft vergeleken", zegt Jan Willem Vaartjes, voorzitter van de ANT. Volgens hem werd bijvoorbeeld wisselend wel of geen verdoving meegenomen in het tarief van een wortelkanaalbehandeling.

Vorig jaar zomer bepaalde de Tweede Kamer dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) een experiment met vrije tandartstarieven moest stopzetten. De proef zou 3 jaar duren maar al na enkele maanden werd de stekker eruit getrokken. De tandartsen gebruiken nu weer vaste prijzen.

"Het vroegtijdig stopzetten van deze proef heeft voor veel imagoschade gezorgd. Nu nog steeds worden tandartsen door patiënten aangesproken op het al dan niet verhogen van de prijzen", zegt Vaartjes. Hij wil dat de NZa het eigen onderzoek nuanceert.

RTL Nieuws/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`