Nederland

Rutte: inreisverbod Trump is discriminerend

02 februari 2017 14:51 Aangepast: 02 februari 2017 14:58

Premier Rutte heeft zich uitgesproken tegen het inreisverbod voor zeven islamitische landen dat de Verenigde Staten heeft ingesteld. Hij noemt het 'in de kern discriminerend'.

"Wij betreuren de maatregel", verklaarde de premier in een debat in de Tweede Kamer. "Het duwt mensen naar de verkeerde keuze." Volgens Rutte is de maatregel in strijd 'met onze waarden en niet effectief'. 

De premier zei wel te snappen dat de Amerikaanse regering zich zorgen maakt over het feit dat zich mogelijk terroristen tussen migranten verbergen. Daar moeten we alles tegen doen, voegde hij eraan toe.

Roep om duidelijker standpunt

De Tweede Kamer had Rutte gevraagd zich duidelijker uit te spreken tegen de stap van de Amerikaanse president Donald Trump. "Heel blij dat de premier het nu klip en klaar zegt", reageerde PvdA'er Michiel Servaes.

Steun voor de Amerikaanse maatregel is er van de PVV en Groep Bontes/Van Klaveren (VoorNederland). Volgens Rutte zorgt hun wens om de grens dicht te doen er juist voor dat 'mensen zich bekeren tot terrorisme'. Bovendien is het slecht voor de Nederlandse economie.

RTL Nieuws / ANP
`