Nederland

Sloopflats verhuurd voor de prijs van een eengezinswoning

12 december 2013 18:58 Aangepast: 12 december 2013 19:01
Bij geen van de arbeidsmigranten mochten we binnen filmen. Bij het eerste bezoek konden we enkele foto's maken. Beeld © RTL Nieuws

Het lijkt een goed idee: goedkope flats, die op het punt staan gesloopt te worden, voor een zacht prijsje verhuren aan arbeidsmigranten. De gemeente Vlaardingen vond dat de ideale oplossing om huisjesmelkers en misstanden in de huisvesting tegen te gaan.

Maar vier jaar na de start van het experiment, betalen arbeidsmigranten een fors bedrag voor een bed in een uitgewoonde flat.  

De gemeente Vlaardingen bedacht vier jaar geleden een plan om de huisvesting van buitenlandse arbeiders in goede banen te leiden. Goedkope flats, rijp voor de sloop, werden verhuurd aan Polen, Letten en Tsjechen die veelal in het kassengebied werken. Woningcorporaties maakten daarvoor afspraken met vier bonafide uitzendbureaus en een huisvestingbedrijf: arbeidsmigranten kregen een eigen kamer in een sober ingerichte, maar veilige flat en uitzendbureaus mochten niet verdienen aan de huisvesting van hun werknemers. 

Reparatieverzoeken genegeerd
Bij RTL Nieuws kwamen verhalen binnen over werknemers die de hoofdprijs betalen voor een kamer in een sloopflat. De flats zijn uitgewoond, het meubilair is versleten, geisers zijn kapot... Een Poolse vrouw vertelt dat ze in het begin op een bank moest slapen en dat er soms zes mensen in het huis woonden. Verzoeken om kapotte geisers of kachels te repareren, worden wekenlang genegeerd.

Thumbnail

In Vlaardingen wordt 300 euro per persoon per maand betaald, met daar bovenop volgens sommigen nog servicekosten van 25 euro per week. Met drie bewoners levert dat 900 euro per appartement op, terwijl het uitzendbureau Konak maar 300 euro per woning aan de woningcorporatie betaalt. De overige 600 euro zou volledig opgaan aan zaken als stookkosten, meubilair en de beheerders die in flats kantoor houden. Het bureau ontkent dat er wordt verdiend aan de huisvesting. 

Vlaardingen ziet geen problemen
De gemeente Vlaardingen, die toeziet op naleving van het convenant, ziet geen problemen. Totdat het tegendeel bewezen is, vindt wethouder Hans Versluijs dat er geen reden is om de afspraken tegen het licht te houden. 

Na een aangekondigde inspectie door de woningbouwcorparatie heeft het uitzendbureau afgelopen week overigens de flats schoongemaakt, reparaties uitgevoerd en overtollige matrassen verwijderd.

Thumbnail
RTL Nieuws

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`