Onderzoek naar vleesverwerker

VION geeft toe: bewust gesjoemeld met vlees

23 december 2013 16:51 Aangepast: 23 december 2013 17:03

Vleesverwerker VION heeft toegegeven bewust 11.000 kilo varkensvlees ten onrechte verkocht te hebben als biologische ham. Eerder zei VION nog dat het ging om een menselijke fout.

Dat meldt ex-minister Hans Alders, die de kwestie heeft onderzocht. "Er kan geen twijfel over bestaan dat deze actie bewust en in opdracht of met medeweten van leidinggevenden is uitgevoerd op meerdere plaatsen in de organisatie", concludeert hij in een verslag.

De zaak kwam aan het licht, toen twee ontslagen medewerkers van het bedrijf als klokkenluider hun verhaal deden. Zij melden dat het om een eenmalige actie gaat.

Het incident vond plaats bij Encebe Vleeswaren, een onderdeel van VION in Boxtel. Het verkeerde etiket werd geplakt op ongeveer 24.000 varkensvlees, 11.000 is ten onrechte als biologisch verkocht. VION laat in een verklaring weten dat het verantwoordelijke management van Encebe niet meer in functie is. 

Onacceptabel

"Encebe vindt deze verwisseling volstrekt onacceptabel, betreurt het zeer en biedt nogmaals excuses aan", staat in de verklaring. Vanwege de fout moet VION zich volgende maand verantwoorden voor het tuchtgerecht van de organisatie Skal, die toezicht houdt op biologische producten in Nederland.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore