Vrijgeviger rond de kerst

'Straatkrantman is modern meisje met de zwavelstokjes'

26 december 2013 15:12 Aangepast: 27 december 2013 07:06
Beeld © ANP

Het zijn niet alleen toptijden voor supermarkten, ook de verkoper van de straatkrant profiteert goed van de feestdagen. Waar we de straatkrantverkoper het hele jaar door links laten liggen, kopen we met de feestdagen toch maar zo'n krantje.

"Het is rond de feestdagen eerder uitzondering dan regel dat mensen geen krantje kopen", vertelt verkoper Martijn Koops. "En het is niet alleen dat ze een krantje kopen. We krijgen ook een hoop fooi."

En dat is te zien: normaal worden er in de provincie Utrecht zo'n 8000 straatkranten verkocht, rond de feestdagen loopt dat op te wel 14.000. 

Thumbnail

Schone lei
Massapsycholoog Henri Beunders heeft daar wel een verklaring voor: "De man van de straatkrant doet mensen al snel denken aan het meisje met de zwavelstokjes uit het boek van Charles Dickens."

Volgens Beunders zijn we vrijgeviger rond de kerstdagen, omdat we het nieuwe jaar met een schone lei willen beginnen. "Daarom doen we aan het eind van het oude jaar nog snel iets goeds."

Het helpt ook dat we aan het eind van het jaar allemaal willen terugblikken. Bovendien is het in ons deel van de wereld een donkere tijd. Dat nodigt volgens Beunders dan ook uit om te geven. 

En daar profiteert niet alleen de straatkrant van. Een actie als Serious Request haalt ook veel geld op in de decembermaand. Voor andere goede doelen trekken we ook graag de portemonnees, zegt Beunders. "De tsunami in Azië gebeurde in 2006 ook met kerst. Er is nog nooit zoveel hulp gegeven na een ramp." 

EditieNL
`