Nederland

Willemijn werkte als verpleegkundige in Abu Dhabi: 'Aanrader als je houdt van reizen, zomer en feestjes'

06 februari 2017 16:05 Aangepast: 06 februari 2017 20:13
Samen met vijf andere Nederlanders startte Kroes (rechts op de foto) in 2014 als verpleegkundige in Abu Dhabi Beeld © Willemijn Kroes

Een salaris van boven de 4000 euro per maand netto, gratis luxe woonruimte met zwembad, een zeer riante zorgverzekering en dat alles in een warm klimaat. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar Willemijn Kroes (29) besluit in 2014 na haar afstuderen toch te solliciteren bij een ziekenhuis in Abu Dhabi. En daar heeft ze geen spijt van.

"Je leidt daar een surrealistisch jetsetleven. Je verdient boven de 4000 euro per maand en als je vrij bent ga je lekker zwemmen of shoppen," vertelt ze tegen RTL Nieuws. "Ik ben nog nooit zo vaak uit eten gegaan als in Abu Dhabi."

Afgelopen weekend werd bekend dat een Nederlands recruitbureau op zoek is naar Nederlandse verpleegkundigen die ook in Abu Dhabi aan de slag willen.

Buitenlands avontuur

Als Kroes in 2014 afstudeert is er in Nederland weinig vraag naar intensive care-verpleegkundigen. Ze wil toch graag aan het werk en komt terecht bij FlexMix, een bedrijf dat medisch personeel werft voor onder andere de Cleveland Clinic in Abu Dhabi. "Ik had al eerder stage gelopen in Aruba en stond wel open voor een nieuw buitenlands avontuur", vertelt Kroes.

ZIE OOK: Ziekenhuis Abu Dhabi belooft Nederlandse verplegers gouden bergen 

Samen met vijf andere Nederlandse verpleegkundigen wordt ze aangenomen en een paar maanden later komt ze voor het eerst aan in Abu Dhabi. “Ik weet nog dat ik het vooral lekker warm vond. Ik had me voor mijn vertrek goed ingelezen dus wist ongeveer wel wat ik van de stad en het land kon verwachten", zegt Kroes.

(Tekst loopt verder onder de foto)

Thumbnail

Willemijn (onder) met twee collega's. (Foto: Willemijn Kroes)

Geen hoofddoek

Zo begreep ze al snel dat ze als vrouw een redelijk normaal leven kon leiden in Abu Dhabi. "Ik wist dat ik geen hoofddoek hoefde te dragen en gewoon auto mocht rijden. Ik heb dus ook meteen bij aankomst een auto gehuurd waarmee ik de hele stad kon verkennen", zegt Kroes.

"Qua kleding is het wel anders dan in Nederland. Als ik naar een winkelcentrum ging zorgde ik ervoor dat mijn schouders en benen bedekt waren, dus geen hotpants. Op het strand kun je wel gewoon prima in bikini, dat is geen probleem", vertelt Kroes.

Ladiesnight

Er is in Abu Dhabi ook na werktijd genoeg te doen voor expats zoals Kroes. "Er was altijd wel ergens een huisfeestje of een zogeheten 'ladiesnight' waar je als vrouw gratis kon drinken in een bar of restaurant", zegt Kroes.

Kroes heeft zich altijd veilig gevoeld in Abu Dhabi: "Ik durfde ‘s nachts gewoon in mijn eentje over straat, dat vond ik geen enkel probleem." Volgens Kroes is er weinig criminaliteit in de Verenigde Arabische Emiraten, omdat er streng gestraft wordt: “Je kunt hier wel een misdaad begaan, maar dan word je het land uit gezet en mag je ook nooit meer terugkomen. Ze zijn streng en dat werkt”.

'Als ze iets willen, betalen ze gewoon' 

Dat de Verenigde Arabische Emiraten een welvarende staat is merkte ze aan alles. "De inwoners zijn gewend om altijd hun zin te krijgen. Als ze iets willen, betalen ze gewoon. In de gezondheidszorg is dat soms best lastig. Zo heeft een collega ooit uren gediscussieerd met een familie die niet wilde accepteren dat hun zieke gezinslid geen hersentransplantatie zou krijgen. Dat is wel bizar."

(Tekst loopt verder onder de foto)

Thumbnail

Kroes heeft naar eigen zeggen veel geleerd van het werken in de Cleveland Clinic. "Het werken met vijftig verschillende nationaliteiten is natuurlijk heel interessant, ik zou het iedereen aanraden. Maar Abu Dhabi is een gekke stad. De lonen liggen hoog en daardoor komen veel mensen er alleen voor het geld. Daardoor zijn je contacten soms oppervlakkig, maar ik heb er ook vriendschappen voor het leven aan overgehouden."

Nog meer verpleegkundigen gezocht

Na ruim anderhalf jaar in Abu Dhabi is Kroes sinds augustus weer terug in Nederland. "Ik miste Nederland toch wel, vooral het gemak waarmee je op de fiets stapt en langs vrienden kunt gaan", vertelt ze. Bij haar vertrek kreeg ze een zogeheten 'service benefit'. "Ik kreeg in totaal bijna 10.000 euro mee, en daarnaast had ik tijdens het werken ook wat geld kunnen sparen. Hierdoor kon ik makkelijker een huis kopen."

Kroes werkt nu als recruiter voor het bedrijf waar ze zelf ook ooit solliciteerde. Zij zijn nu op zoek naar nieuwe verpleegkundigen die binnenkort aan de slag willen in het Cleveland Clinic in Abu Dhabi. Behalve verpleegkundigen is er ook behoefte aan artsen en paramedici. Bij elkaar zijn er 150 vacatures bij vier ziekenhuizen in Dubai en Abu Dhabi.

Twee jaar werkervaring

Volgens Kroes hebben al veel geïnteresseerden haar benaderd. "Ik heb al veel berichtjes gekregen, maar daar zit de ideale kandidaat nog niet tussen. Het ziekenhuis is op zoek naar mensen met een afgeronde HBO-opleiding en minimaal twee jaar werkervaring", aldus Kroes.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore